Speelgoed
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Zo recycleer je oud speelgoed

Zo recycleer je oud speelgoed


Elk huishouden met kinderen weet dat de hoeveelheid oud speelgoed dat stof staat te vangen zich razendsnel ophoopt. De kinderen verliezen interesse in het speelgoed, waarna het in de kast of zolder van vergetelheid terecht komt.

Dit terwijl het speelgoed nog perfect gebruikt kan worden. Zonde, toch? In dit artikel lees je hoe je oud speelgoed een tweede leven kunt geven.

Op zoek naar oud speelgoed

De eerste stap van de recyclage van oud speelgoed, is het oud speelgoed vinden. Duik in je kasten, op zolder en in de kelder. Je zult verrast zijn van de hoeveelheid oud speelgoed dat je nog terugvindt. Meestal is deze zoektocht ook een leuke trip down memory lane. Herinneringen van vroeger komen naar boven en wie weet raakt je kind opnieuw gemotiveerd om ermee te spelen.

Het speelgoed sorteren

Wanneer je al het oude speelgoed hebt verzameld, kun je het gaan sorteren. Je kunt het opdelen in drie grote categorieën: houden, weggeven of weggooien.

Houden

Soms heeft speelgoed een grote sentimentele waarde. Soms is speelgoed vintage, waardoor je het liever bijhoudt dan weggooit. Dan ben je natuurlijk niet verplicht om het weg te doen. Leg het bij categorie ‘houden’, en zoek er een leuk plekje voor in huis.

Weggeven

De categorie ‘weggeven’ is speelgoed dat nog goed genoeg is om mee te spelen, maar waar jij of je kinderen geen interesse meer in hebben. Dit speelgoed kan gegeven worden aan vrienden of familie met jonge kinderen. Ook de kringloopwinkel zal blij zijn met het oud speelgoed.

Weggooien

Ten slotte blijft het speelgoed over dat beter weggegooid wordt. Speelgoed dat defect of vuil is, bijvoorbeeld. Hierbij is het belangrijk om eerste de batterijen uit het speelgoed te halen. De batterijen bevatten waardevolle grondstoffen die men goed kan gebruiken. Haal de batterijen uit het speelgoed en breng ze naar een Bebat-inzamelpunt.

Het gaat hier trouwens niet enkel over de standaard AA-batterijen. Ook oplaadbare batterijen zijn nog erg waardevol! Kun je de batterijen niet uit het speelgoed halen? Dan mag je het speelgoed in zijn geheel naar een Recupel-punt brengen.

Wat met weggegooid speelgoed?

Speelgoed dat je in de vuilnisbak gooit wordt verwerkt zoals ander afval. Omdat het meeste speelgoed bij restafval hoort, zal her allicht verbrand worden om er energie uit te winnen.

De batterijen die je uit je speelgoed hebt gehaald, daarentegen, kunnen perfect gebruikt worden om nieuwe dingen te maken. Zo maakt men met 256 lege batterijen een tablet, of met 2132 een splinternieuwe fiets! Je oud speelgoed is dus nog meer waard dan je denkt.

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.