Website Banner Vervolg5 (1)
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. World Cleanup Day: samen je buurt opruimen

World Cleanup Day: samen je buurt opruimen

Op zaterdag 19 september 2020 gaat ’s werelds grootste opruimactie ter wereld door: World Cleanup Day. 20 miljoen vrijwilligers verspreid over 180 landen slaan de handen in mekaar om de Aarde op te ruimen. Ook in België doen elk jaar tal van vrijwilligers mee aan World Cleanup Day.

Wat is World Cleanup Day?

World Cleanup Day is de grootste opruimactie te wereld. Landen over de hele wereld doen mee met het initiatief. Op World Cleanup Day is het de bedoeling om zo veel mogelijk zwerfafval te verzamelen. Mensen en organisaties kunnen op eigen initiatief een opruimactie registreren. Vaak met de hulp van het lokaal bestuur, dat voor materiaal en een veilige opruimomgeving zorgt.

Het idee voor World Cleanup Day ontstond in 2008 in Estland. Daar kwamen 50 000 mensen samen om 5 uur lang het land op te ruimen. Uit die activiteit ontstond een community die het initiatief naar een groter publiek wilden halen.

12 jaar later wordt World Cleanup Day dus wereldwijd gevierd, met de ruggensteun van idolen en wereldleiders. World Cleanup Day wordt vandaag georganiseer door ‘Let’s Do It World’, een wereldwijde organisatie die vervuiling tegengaat en recycling aanmoedigt.

 

Wat moet je doen op World Cleanup Day?

Wil je deelnemen aan World Cleanup Day? Dan kun je een opruimactie registreren via het formulier op de website van World Cleanup Day. Je actie hoeft niet grootschalig te zijn. Je kunt je perfect registreren met een actie om je stoep op te ruimen, of om met een beperkt groepje de buurt op te ruimen.

Bij grootschalige opruimacties raadt ‘Let’s Do It World’ aan om contact op te nemen met een lokaal bestuur. Op die manier kunnen opruimacties veilig verlopen. Daarnaast kunnen lokale besturen als gemeenten en steden opruimmateriaal voorzien.

Tijdens en na het opruimen kun je de boodschap van World Cleanup Day verspreiden via sociale media. Op die manier komen er hopelijk elk jaar vrijwilligers bij en wordt de planeet elk jaar schoner.

 

Wat met Covid-19?

Vanwege het coronavirus zal World Cleanup Day 2020 er iets anders uitzien dan normaal. Grootschalige opruimacties met grote groepen mensen zijn dit jaar niet vanzelfsprekend. Elke opruimactie moet zich strikt aan de lokale coronamaatregelen houden.

World Cleanup Day heeft ook zelf enkele maatregelen vooropgesteld. Zo vragen ze om groepen zo klein mogelijk te houden en om altijd 1,5 meter afstand tussen elkaar te laten. Ze vragen om uit de buurt te blijven van risicogroepen als ouderen bij het opruimen.

Het is ook niet de bedoeling om ver buiten je eigen regio op te gaan ruimen. Blijf zo veel mogelijk in je eigen buurt. Men roept ook op om lokale maatregelen van overheden te checken voordat je begint met je actie. Verder vraagt World Cleanup Day om rubber of latex handschoenen te dragen bij het opruimen en om deze na gebruik bij het restafval te werpen.

Zwerfafval dat je niet vertrouwt laat je best liggen, gooi zwerfafval meteen in de container en deel nooit handschoenen, grijpers of drinkflessen met andere personen.

Ook ‘Digital Cleanup Day’

Om nog beter in orde te zin met Coronamaatregelen, kun je ook deelnemen aan de ‘Digital Cleanup Day’. Hier ruimen mensen een soort ‘onzichtbaar’ afval op: digitaal afval. Digitaal afval bestaat uit bestanden, toepassingen en afbeeldingen die ergens op je laptop, smartphone of tablet staan maar daar eigenlijk niet hoeven te staan.

Als je dit digitaal afval van je apparaat verwijdert, kan je apparaat makkelijker draaien en verhoogt de levensduur. Op lange termijn bespaart dit een hele hoop afvalproducten en energie om je apparaat te recycleren en om je nieuw apparaat te bouwen.

 

 

Elke dag World Cleanup Day

World Cleanup Day is een prachtig initiatief, maar het zou natuurlijk nog beter zijn als die 20 miljoen vrijwilligers niets te doen hadden, als de aarde al helemaal proper was.

Daarom is het belangrijk om te beseffen dat World Cleanup Day geen duurzame oplossing is voor het zwerfafvalprobleem in de wereld, maar wel een krachtig signaal. Een signaal dat ons moet aanzetten om elke dag World Cleanup Day te houden. Om je afval meteen in de container te gooien en zwerfafval de wereld uit te helpen.

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.