Website Banner Vervolg3
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Welk corona-afval hoort in welke container?

Welk corona-afval hoort in welke container?

In deze tijden, waar COVID-19 de wereld op zijn kop zet, is het nog steeds belangrijk om juist te sorteren. Niet enkel voor het milieu en om afval een tweede leven te geven, maar ook voor de veiligheid van de ophalers. Zeker het sorteren en aanbieden van gebruikte mondmaskers, handschoenen en tissues vraagt vandaag de dag om wat extra aandacht.

Corona-afval laten ophalen

We krijgen tijdens de corona-epidemie te maken met soorten afval die we vaak niet gewoon zijn. Wegwerpmondmaskers en -handschoenen worden in grote aantallen verbruikt. Ook deze moeten als afval juist gesorteerd, opgehaald en verwerkt worden. Het meeste corona-afval hoort thuis bij restafval.

De kans dat een ophaler besmet raakt bij het ophalen van afval is enorm klein. Toch moedigen we aan om extra aandachtig te zijn, zodat onze ophalers hun werk in alle veiligheid kunnen doen.

Wegwerpmondmaskers

Mondmaskers voor eenmalig gebruik horen bij het restafval. Gooi je mondmasker na gebruik direct bij het restafval. Zorg ervoor dat je container of afvalzak altijd goed afgesloten is. Ook bij de ophaling. Gooi je je restafval in een rolcontainer, dan is het aangewezen om dit afval eerst in een gesloten zak te steken.

Wegwerphandschoenen

Ook wegwerphandschoenen moeten bij restafval gegooid worden. Niet bij PMD, dus. PMD is specifiek voor enkele soorten plastic. Wegwerphandschoenen horen hier niet bij. Gooi je wegwerphandschoenen, net als je mondmaskers, bij het restafval in een goed afgesloten zak of container.

Tissues

Last van een lopende neus? Moet je niezen? Dan hebben we de afgelopen weken allemaal geleerd om te niezen of om je neus te snuiten in een papieren zakdoekje, of tissue. Deze tissues horen ook bij restafval.

Vaak zien we deze tissues bij papier en karton belanden. Dit is NIET de juiste afvalfractie! Eigenlijk geldt voor tissues hetzelfde als voor wegwerphandschoenen en -mondmaskers: gooi ze bij het restafval. Gebruik je een afvalzak? Sluit deze dan goed af bij ophaling. Gebruik je een rolcontainer? Dan wordt aangewezen om corona-afval zo veel mogelijk in zakken te steken alvorens het afval in de rolcontainer te werpen.

WC-rolletjes

Corona of niet, klassieke wc-rolletjes horen gewoon bij papier en karton. Duw de rolletjes plat en gooi ze in de papierbak. Tijdens coronatijden kun je er wel aan denken om je papier- en kartonafval nog wat beter af te sluiten (in een kartonnen doos, bijvoorbeeld) voor ophaling.

 
Onze 3 tips: Sorteer zo goed mogelijk, probeer je afval zo aan te bieden dat onze ophalers het makkelijk en veilig mee kunnen nemen en hou het veilig!

P.S.: Deze sorteerregels gelden niet enkel nu, maar ook na de epidemie. 😉 Bedankt voor jullie inzet!

 

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.