Wat Zijn Bioplastics
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Wat zijn bioplastics?

We horen van overal dat we plastic zo veel mogelijk moeten vermijden. Toch bestaat er vandaag plastic dat niet schadelijk is voor het milieu: bioplastic. Maar wat zijn bioplastics? Wat maakt dat ze onschadelijk zijn? En maken we binnenkort uitsluitend gebruik van bioplastics? In dit artikel lees je alle info.

Hoe worden bioplastics gemaakt?
Bioplastic is een soort plastic dat gemaakt wordt uit biologische materialen, zoals plantaardig zetmeel, suikers, cellulose en plantaardige oliƫn. Men haalt deze stoffen uit natuurlijke producten, zoals aardappelen, suikerbieten, rijst en houtpulp. Deze grondstoffen worden omgezet in polymeren. Deze polymeren vormen de basis voor het bioplastic. Na een chemisch proces vormen deze polymeren samen een plastic dat, afhankelijk van het soort bioplastic, stijf en stevig of net flexibel en elastisch is.

Waarom zijn bioplastics beter dan klassiek plastic?
Voor mens en planeet zijn bioplastics veel beter dan klassiek plastic. Dit omdat bioplastics gemaakt zijn uit biologische materialen en volledige biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar zijn. Klassieke plastics worden gemaakt uit fossiele brandstoffen en zijn in de meeste gevallen niet afbreekbaar of hernieuwbaar.
Bioplastics zijn daarom veel beter voor de natuur. Ze vormen een circulair, duurzaam alternatief voor de vervuilende plastics die we al jaren gebruiken.

Waar worden bioplastics gebruikt?
Vandaag zijn er al tal van toepassingen waar bioplastics voor gebruikt worden. Alledaagse producten zoals verpakkingen, flessen, kleding en speelgoed bestaan vandaag al uit bioplastic. Het is al lang niet meer zo dat bioplastics minder kwalitatief zijn dan klassieke plastics. Er zitten bijvoorbeeld bioplastics in wegwerpbekertjes, maar ook in producten met een lange levensduur kan bioplastic verwerkt zijn, zoals in meubels of elektronische apparaten. In de toekomst zal men steeds meer producten uit bioplastic maken. Dit is natuurlijk een gevolg van het groeiende bewustzijn rond klimaat en milieu.

Bioplastic is niet altijd de meest duurzame oplossing!
Let wel op, bioplastics zijn niet altijd duurzamer dan klassieke plastics. In het begin van het artikel las je dat bioplastics gemaakt worden uit bijvoorbeeld aardappelen, suikerbieten, rijst en houtpulp. Met moet dus ook op een of andere manier aan deze producten geraken.
De landbouwproductie of ontbossing die hieraan voorafgaat is lang niet altijd even milieuvriendelijk. Bovendien is niet elke bioplastic afbreekbaar in de natuur. Bij sommige soorten moet het bioplastic industrieel gecomposteerd worden. En je raadt het al, ook dat is niet zonder uitstoot.

De meest duurzame oplossing: geen plastic!
Het beste blijft nog steeds om wegwerpplastic zo veel mogelijk te vermijden. Bioplastics kunnen een goed alternatief zijn in de overgang naar een leven zonder plastic, maar ze lossen de problemen die plastic met zich meebrengen niet helemaal op. Gelukkig gebruiken we al massaal goede alternatieven, zoals herbruikbare drinkflessen en winkeltassen. Ook het gebruik van kartonnen, metalen of glazen verpakkingen in plaats van plastic verpakkingen is een grote stap in de goede richting. Glas, metaal en karton kunnen we immers gemakkelijker recycleren, met minder impact op het milieu.
De weg naar een wereld zonder plasticafval is nog lang, maar alle beetjes helpen. Samen komen we er wel.

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.