Wat Mag Er Nu Wel En Niet In De Pmd
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Wat mag er nu wel en niet in de PMD-zak?

Wat mag er nu wel en niet in de PMD-zak?

De nieuwe PMD-zak maakte de laatste maanden zijn intrede doorheen Vlaanderen. Er mogen meer soorten plastiek in dan vroeger. Toch zitten veel gezinnen en bedrijven nog met vragen. Wat mag er nu juist in en wat niet? En waarom moeten we ons plastic plots niet meer sorteren? Wij geven de antwoorden.

Wat mocht er in de oude PMD-zak?
De oude PMD zak diende voor de verzameling en ophaling van Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. Deze afvalsoorten konden in het recyclagecentrum verder uitgesorteerd en gerecycleerd worden.

Andere vormen van plastic, zoals verpakkingen, zakjes en yoghurtpotjes, hoorden bij het restafval. Restafval is afval dat recyclagecentra niet kunnen recycleren. Men verbrandt het afval en gebruikt de warmte die vrijkomt voor energiewinning. (Meer weten over de verwerking van restafval? In dit blogartikel hebben we het er uitgebreid over: https://www.lammertyn.net/nl/nieuws/wat-gebeurt-er-met-je-restafval-na-de-ophaling/)

Wat mag er in de nieuwe PMD-zak?
In de nieuwe PMD-zak mogen dezelfde afvalsoorten als de oude, met toevoeging van verpakkingen van zuiver plastic. Hiermee bedoelen we verpakkingsafval dat alleen uit plastic bestaat (zonder aluminiumlaagje, bijvoorbeeld) en in een normaal huishouden ontstaat.

In de nieuwe PMD-zak mogen naast de oude afvalsoorten nu ook:
Schaaltjes, vlootjes en bakjes
Dit zijn plastic verpakkingen waar doorgaans voedingswaren als charcuterie, boter of kant-en-klaargerechten in zitten. Wanneer deze bakjes alleen uit plastic bestaan mogen ze in de nieuwe PMD-zak. Ook bakjes en schaaltjes waar niet-voedingswaren in zaten mogen bij het PMD. Denk hier bijvoorbeeld aan wasmiddelcapsules.

Potjes en tubes
Deze vind je terug in de keuken (potjes waar groenten in zaten, yoghurtpotjes…), maar ook in de badkamer (tandpastatubes, crèmepotjes,…). Let er wel op dat deze potjes en tubes helemaal leeg zijn alvorens ze in de PMD-zak te gooien. Als je potje een plastic folie-afsluiting heeft, verwijder je deze folie voordat je het potje weggooit. De folie mag wel apart in de PMD-zak.

Folies en zakjes
De plastic folie waar vaak flessen frisdrank of water mee verpakt zijn mogen ook in de nieuwe PMD-zak. Zulke folies zitten ook vaak rond wc- en keukenpapier en rond magazines en reclamefolders. Daarnaast mogen plastic zakjes tegenwoordig in de PMD-zak. Niet alleen de plastic zakjes die je vroeger in de winkel kreeg. Ook plastic zakjes waar bijvoorbeeld voedingswaren in verpakt zitten. Ook chipszakken mogen bij het PMD.

Wat mag nog steeds niet bij PMD?
Niet zomaar alle plastics mogen bij het PMD. Volgend afval mag NIET in de nieuwe PMD-zak.
- Gemixt afval (bv. plastic afval met laagje aluminium)
- Afval met kindvriendelijke sluiting (moet bij KGA)
- Verpakkingen met icoon ‘giftig’ of ‘bijtend’ (moet bij KGA)
- Verpakkingen van motorolie, pesticiden, siliconen en verf (moet bij KGA)
- Piepschuim
- Plastic voorwerpen die geen verpakking zijn (bv. emmers)
- Plastic verpakkingen met een volume groter dan 8 liter

Waarom moeten we plots minder sorteren?
Waarom mag plots alles weer in dezelfde zak? Waarom hebben we al die jaren nauwkeurig moeten letten op wat we in de PMD-zak gooiden, om nu toch alles samen te brengen?

De afvalwereld is de laatste jaren enorm veranderd. Niet alleen afval zelf, maar ook de manier waarop wij afval ophalen en recyclagecentra afval verwerken. En maar goed ook. Iedereen ziet deze veranderingen geen moment te vroeg komen. Dankzij deze vooruitgang in de afvalindustrie kan men vandaag meer soorten afval recycleren. Verpakkingen worden tegenwoordig vaak gemaakt met oog op recyclage. Dankzij technologische hulpmiddelen kunnen recyclagecentra het afval specifieker scheiden en recycleren.

Het afval dat we voorheen bij het restafval gooiden om te laten verbranden, kan nu dus een tweede leven krijgen. Vandaar dat we meer soorten afval bij het PMD mogen gooien. Met de nieuwe PMD-zak sorteren we dus niet minder, maar juist meer dan voorheen. We produceren minder restafval en recycleren meer.

 

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.