Precycling
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Wat is precycleren? En hoe precycleer je?

Wat is precycleren? En hoe precycleer je?

We kennen allemaal het concept ‘recycleren’. Je geeft afval een tweede leven zodat het niet verbrand of gestort moet worden. Dankzij recycleren verkleint de afvalberg en hebben we minder nieuwe grondstoffen nodig te produceren. Maar tegenwoordig spreekt men ook van precycleren. Wat is precycleren juist? En hoe kun je precycleren? Dat lees je in dit artikel.

Afval vermijden

Precycleren is het verminderen van afval door het te vermijden. Bij precycleren pak je het afvalprobleem dus aan bij de bron. Als wij als consument producten kopen die minder afval genereren, hebben we op het einde van de rit ook minder afval dat in het beste geval gerecycleerd moet worden. Bedrijven kunnen dan weer hun product zo aanpassen dat er weinig afval bij komt kijken.

Ook ons gedrag verandert bij precycleren

Niet alleen de producten die we kopen moeten bij precycleren minder afval creëren. Ook de manier waarop we die producten kopen is belangrijk. Zo nemen we in een ideale wereld allemaal eigen herbruikbare potjes, zakken en dozen naar de supermarkt, de slager of zelfs de bakker. Daarnaast is precycleren een verandering in mindset bij het kopen van een product. Denk maar aan fast fashion, waar men vaak goedkope kledij koopt op een of twee keer te dragen. Wie aan precycling doet koopt kledij met de bedoeling om deze een lange tijd te kunnen dragen. Precycleren is dus zeker ook een gedragsverandering en een aanpassing in de mindset bij het kopen en consumeren.

Hoe kun je precycleren?

Je hoeft natuurlijk niet meteen 100% aan precycling te doen. Nu en dan eens nadenken over het afval dat gaat komen bij een aankoop is al een grote stap in de goede richting. Enkele voorbeelden van precycling:

  • Schat je aankoop goed in

Deze tip is vooral belangrijk bij het kopen van voedsel. Er worden jaarlijks tonnen voedsel weggegooid. Ga niet met honger inkopen doen, ga na hoeveel je van elk product nodig hebt en maak een boodschappenlijstje. Door beter in te schatten hoeveel je nodig hebt beperk je deze verspilling en heeft iedereen toch lekker gegeten. Als je dan toch eens te veel eten gekocht of klaargemaakt hebt, eet het dan de volgende dag als lunch of vries het in!

  • Vermijd verpakkingen

Akkoord, deze is vrij moeilijk. Zowat alles is verpakt in de supermarkt. Maar probeer er toch op te letten dat je er zo veel mogelijk op let. Neem een herbruikbaar groente- en fruitzakje mee naar de winkel, bijvoorbeeld. Of kies voor grote verpakkingen in plaats van kleine, apart verpakte producten.

  • Kijk ook thuis hoe je kan precycleren

Ook thuis kun je perfect precycleren. Als je elke dag kraantjeswater drinkt, hoef je geen plastic waterflessen meer te kopen. Als je oplaadbare batterijen gebruikt, hoef je niet meer naar de winkel voor wegwerpbatterijen. Met een brooddoos bespaar je jaarlijks rollen aan aluminiumfolie. Om maar te zeggen, er zijn voldoende mogelijkheden om te precycleren in huis!

 



Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.