Afgevallen Bladeren
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Wat doe je met afgevallen bladeren?

Wat doe je met afgevallen bladeren?

Bladeren vallen in de herfst veelvuldig van de bomen. Vaak willen we die blaren zo snel mogelijk opruimen. Maar wat doe je er best mee? Kun je die ook recyclen? In dit artikel lees je wat je best kunt doen met de afgevallen bladeren.

Waarom moet je afgevallen bladeren opruimen?
Wanneer er veel bladeren van de bomen vallen pakt men veelvuldig de hark of bladblazer erbij. Bladeren worden bij mekaar gedaan op een grote hoop zodat wandelpaden, opritten en grasperken bladvrij zijn. Uit praktische overwegingen is het belangrijk om deze afgevallen bladeren op te ruimen. Natte bladeren kunnen glad zijn. En wanneer het nog kouder wordt ontstaan er ijsplekken onder de bladeren, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Liggen er afgevallen bladeren op je paden of oprit?  Dan kun je die dus best opruimen. Kijk bovendien zeker ook in je dakgoten. Deze kunnen snel verstopt raken door afgevallen bladeren.

Sommige bladeren laat je best liggen
Bladeren die niet storend of gevaarlijk zijn voor je dagdagelijkse leven kun je perfect laten liggen. Sterker nog, het gazon is zelfs heel blij met een goede laag afgevallen bladeren. Een laag afgevallen bladeren gaat een gazon nooit kapotmaken. In tegendeel, de bladeren zijn een natuurlijke bron van voedingsstoffen voor je gras en alles wat daar leeft. Je gazon wordt op een natuurlijke manier bemest dankzij de afgevallen bladeren. Pas wanneer je de bladeren op een grote hoop harkt of blaast zal het gras eronder doodgaan. De bladeren duwen het gras plat en houden al het licht en de zuurstof tegen. Dit zal bruine, dorre plekken veroorzaken die nog lang zichtbaar zijn. Sommige bladeren ruim je dus best niet op.

Wat doe je met opgeruimde afgevallen bladeren?
Wanneer je de nodige bladeren samen hebt geharkt of geblazen moet je ze uiteraard nog opruimen. Je kunt verschillende dingen doen met je afgevallen bladeren.

Doneer ze aan planten als voedingsstof
Heb je een hoop bladeren van je oprit gehaald? Dan kun je die perfect tussen je planten strooien waar weinig of geen bladeren liggen. Zo kan ook die bodem genieten van de vele voedingsstoffen en mineralen die de bladeren bieden. Rozenstruiken of andere niet-winterharde vaste planten kunnen een laagje bladeren ook perfect gebruiken als dekentje tegen het vriesweer. Ten slotte zullen ook de diertjes die tussen het gras en in de bodem wonen je dankbaar zijn!

Composteren: natuurlijke recyclage
Kun je je afgevallen bladeren kwijt op een composthoop? Dan is dat een ideale oplossing voor je bladafval. Je kunt ook perfect een deel van de bladeren op de composthoop gooien en vermengen. Zo verwerkt de natuur de bladeren op haar manier. Groen, duurzaam en jij hoeft er verder niet naar om te kijken. Indien nodig kun je de droge, grote bladeren eerst versnipperen. Dan worden deze sneller en beter opgenomen in de bodem. Er bestaan bovendien bladkorven. Deze dienen specifiek om bladeren te composteren.

Afgevallen bladeren in de gft-container
Heb je zo veel bladeren dat je ze niet allemaal kwijt krijgt in je tuin of op de composthoop? Dan kun je ze in de gft-container steken. Ze worden dan opgehaald samen met je ander organisch afval.

Met je bladeren naar het recyclagepark
Uiteindelijk kun je met je afgevallen bladeren terecht in het recyclagepark. De regels en tarieven voor het binnenbrengen van bladeren vraag je best na bij je stad of gemeente.

 

 

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.