Vaste Dopjes
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Waarom hangen dopjes plots vast aan plastic flessen?

Je zag ze ongetwijfeld al. Plastic flesjes waarbij de dop aan de flessenhals vasthangt. Steeds meer merken, zoals Coca Cola, schakelen over op dit soort doppen, in plaats van de traditionele draaidop die loskomt. Maar waarom hangen die dopjes plots vast aan de plastic flessen? Daar geven we in dit artikel antwoord op.

Waarom vaste dopjes?
Steeds meer plastic flessen hebben een veiligheidsring waaraan de hersluitbare dop bevestigd is. Het dopje hangt dus vast aan de fles en kan niet zo gemakkelijk van de fles losgemaakt worden. De voornaamste reden die merken geven voor de overstap naar vaste dopjes, is het verminderen van zwerfafval. Losse dopjes zouden te vaak als zwerfvuil achterblijven. Hiermee trekken bedrijven met PET-flessen dus volop de kaart van duurzaamheid. Al is het toch volop Europa die aan dat zeil trekt. De razendsnelle switch naar de nieuwe vaste dopjes is ook een gevolg van de nieuwe richtlijn van Europa: de Europese Single Use Plastic-richtlijn (SUP).

 

Wat is het nut van vaste dopjes op flessen?
De vaste dopjes moeten enerzijds zwerfafval verminderen en anderzijds de circulaire economie bevorderen. Door de dop samen met het flesje in te zamelen, belandt het dopje niet op straat en kunnen gespecialiseerde firma’s ze beter verwerken tot nieuwe producten. Ook zorgen vaste dopjes voor minder CO2-uitstoot. Omdat het gemakkelijker is om gebruikte flesjes en dopjes te recycleren, kan men ook meer nieuwe flesjes maken uit gebruikte flesjes. De productie fan PET-flessen uit gerecycleerd materiaal stoot tot 70% minder CO2 uit dan bij productie uit fossiele brandstoffen.

 

Frustraties bij consumenten
Het milieu en Europa zijn alvast blij met de shift naar vaste dopjes, maar de consument is nog niet helemaal mee. Op het internet zien we volop klachten over de vaste dopjes. Zo zouden ze moeilijk te sluiten zijn en zou het dopje in de weg hangen bij het drinken. Toch kunnen we er maar best snel aan wennen. In 2024 gaat de Europese Single Use Plastic-richtlijn immers definitief van kracht. Dan zullen zowat alle PET-flessen vaste dopjes hebben.

 

Duidelijke uitleg is cruciaal
Het wordt dus belangrijk voor bedrijven om deze verandering goed uit te leggen aan de consument. Coca-Cola kondigde al een grote consumentencampagne aan waarin het haar klanten uitgebreid zal informeren. Coca-Cola verwacht dat consumenten zonder problemen de overstap naar vaste dopjes zullen maken, zeker wanneer ze weten waarom vaste dopjes beter zijn. Bovendien is het altijd wat wennen na een productverandering.

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.