Jaar Van De Rolcontainer
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Waarom 2021 het jaar van de rolcontainer wordt

Waarom 2021 het jaar van de rolcontainer wordt

Volgens de Chinese kalender is 2021 het jaar van de os. Maar wij zijn er zeker van: dit jaar wordt het jaar van de rolcontainer. Er zijn redenen genoeg om daar van uit te gaan, want de rolcontainer is al een tijdje aan zijn opmars bezig.


Afvalzakken verdwijnen
Een trend die zich al enkele jaren ontwikkelt, is het verdwijnen (of veranderen) van afvalzakken. Bedrijven en overheden beseffen dat klassieke afvalzakken niet de ideale oplossing zijn voor afvalvermindering en recyclage. Afvalcontainers bieden meer technische mogelijkheden en worden op steeds meer plaatsen ingevoerd als alternatief voor de afvalzak. Daarnaast is er de nieuwe blauwe PMD-zak die regio per regio zijn intrede doet in Vlaanderen.


De voordelen van een rolcontainer
Meer en meer mensen beseffen dat een rolcontainer veel mogelijkheden biedt op vlak van afvalbeheer. Zowel het verzamelen van afval, het ophalen van afval als het transporteren en verwerken van afval verloopt makkelijker met een rolcontainer.

Ten eerste is een rolcontainer makkelijker in gebruik voor de afvalproducent. Met een rolcontainer hebben bedrijven één grote opslagplaats voor al het afval van een fractie. Afval ligt altijd netjes opgeborgen en is onzichtbaar én ‘onruikbaar’. Daarnaast hoeft men niet te zeulen met afvalzakken of dozen vol papier om ze klaar te zetten voor de ophalers. Een rolcontainer rol je snel en zonder problemen op zijn plaats.

Een rolcontainer brengt niet alleen voordelen voor de afvalproducent. Ook de afvalverwerker kan vlotter werken. Denk aan het sleuren met (vaak slecht afgesloten) afvalzakken. Met een rolcontainer wordt dit verleden tijd. De ophaler rolt de rolcontainer naar de vrachtwagen, de arm van de vrachtwagen pakt de container op en giet de inhoud ervan in het ruim. De ophaler zet de rolcontainer terug op zijn plaats, en klaar is kees.

Afvalophaling gaat sneller en efficiënter met rolcontainers. Uiteindelijk kan er zo meer afval op kortere tijd opgehaald, getransporteerd en gerecycleerd worden.


Genoeg innovatiemogelijkheden
Hoewel rolcontainers al sterk winnen aan populariteit, zijn er ongetwijfeld nog punten waarop rolcontainers kunnen verbeteren. We verwachten dat de rolcontainer en het gebruik ervan nog zal evolueren in de toekomst om afvalbeheer nog efficiënter te maken.

Deze evolutie zal deels afhangen van veranderingen in wetgeving omtrent afval en recyclage, van technologische ontwikkelingen en van de ontwikkeling van afval in het algemeen.

De rolcontainer van vandaag is afgestemd op de noden van vandaag, de rolcontainer van morgen zal afgestemd zijn op de noden van morgen. Innovatiemogelijkheden genoeg!

Met 60 jaar ervaring zagen we al veel ontwikkelingen in de afvalbranche. Zo zagen we vrachtwagens hun intrede doen in de sector. Deze vrachtwagens waren in het begin ook nog heel simpel, maar zijn nu uitgerust met apparatuur die afvalophaling makkelijker en efficiënter maakt.

Hetzelfde zal gebeuren met rolcontainers. Vandaag hebben rolcontainers al sensoren die de inhoud kunnen wegen, maar ze zullen ongetwijfeld nog verder evolueren om de afvalnoden van morgen in te vullen.

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.