Vlaams Afval
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Vlaamse afvalproductie op laagste punt sinds 1994

Vlaamse afvalproductie op laagste punt sinds 1994

De gemiddelde Vlaming produceerde in 2021 471 kilogram afval. Dat lijkt veel, maar toch is dat het laagste jaarlijkse volume sinds 1994. We zijn dus op de goede weg. Volgens experts zijn de invoering van de uitgebreide pmd-zak en de vele bewustwordingscampagnes de hoofdoorzaak van de afvalvermindering.

Vooral minder restafval
De fractie waar de grootste verschuiving in plaatsvond, was restafval. We produceerden gemiddeld 7 kilogram minder restafval dan in 2020. Dit heeft uiteraard voor een groot deel te maken met de invoering van de uitgebreide blauwe zak voor PMD. Deze nieuwe PMD-zak zorgde ervoor dat heel wat afval dat vroeger bij het restafval hoorde, nu in de blauwe zak mag. Het is dan ook niet onlogisch dat de hoeveelheid PMD-afval sterk steeg. Dit is een erg goede evolutie. Restafval is immers afval dat niet gerecycleerd kan worden. PMD kan wel omgezet worden in nieuwe materialen. Liever PMD-afval dan restafval, dus!

Dicht bij vooropgestelde doelstellingen
In 2021 behaalden we enkele belangrijke vooropgestelde afvaldoelstellingen. Andere doelstellingen liggen dan weer binnen handbereik. Zo was het doel om tegen 2022 de totaalhoeveelheid afval per inwoner te beperken tot 502 kilogram. Met een gemiddelde van 471 hebben we die doelstelling dus met glans behaald. Een tweede doelstelling is om de hoeveelheid restafval in 2022 te beperken tot 138 kilogram per inwoner. In 2021 lag dit gemiddelde er iets boven, op 140 kilogram. Het is afwachten tot de resultaten van 2022 om te zien of we deze doelstelling ook behaalden. Ten slotte werd in 2015 beslist om tegen 2022 de hoeveelheid zwerfafval te doen dalen met 20%. Hier zitten we in 2021 nog maar aan 11%. We zullen op dat vlak dus nog een tandje moeten bijsteken.

Beter dan het Europees gemiddelde
Vlaanderen scoort erg goed op het afvalrapport in vergelijking met andere EU-lidstaten. Een gemiddelde Vlaming produceert maar liefst 34 kilogram minder afval dan het Europees gemiddelde. In vergelijking met onze buurlanden doen we het zelfs nog beter: 62 kilogram afval minder dan de gemiddelde Nederlander en 67 kilogram minder dan een Fransman. Op onze Duitse buren is de voorsprong nog veel groter. We produceren gemiddeld maar liefst 157 kilogram afval minder dan onze oosterburen.

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.