Website Banner Vervolg Ooa
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Open Over Afval haalt afval uit de taboesfeer

Open Over Afval haalt afval uit de taboesfeer

Op de tweede dag van de Glasgow klimaattop lanceert afvalgroep Ortessa openoverafval.nu. De innovatieve speler in de afvalsector, die sinds de overname van het Oost-Vlaamse Lammertyn.net ook actief is op de Belgische markt, ziet openheid als dé sleutel om op grote schaal oplossingen te realiseren voor de almaar groeiende afvalberg. Het afvallandschap is complex en heeft veel uitdagingen die alleen door meerdere partijen uit de afvalketen kunnen worden opgelost. Bedrijven en andere organisaties uit alle sectoren worden uitgenodigd om de ‘Open Over Afval belofte’ te ondertekenen en zich daarmee aan te sluiten bij Open Over Afval om (uiteindelijk) samen de negatieve impact van afval op ons klimaat in te dammen.

Openheid is key voor een duurzame toekomst
“Vroeger was afval overzichtelijk. Glazen melkflessen werden opgehaald en bijgevuld en groen afval ging naar de dieren. Wat overbleef werd vaak thuis opgestookt of ging naar een lokale stortplaats. Ons bedrijf heeft het allemaal meegemaakt: Lammertyn.net is in 1961 letterlijk begonnen met paard en wagen! Het afvallandschap van vandaag de dag is veel uiteenlopender én brengt klimaattechnische uitdagingen met zich mee. Daar kun je als afvalbedrijf niet omheen en daarom zijn wij continu op zoek naar nieuwe oplossingen voor afvaluitdagingen,” aldus Koen Lammertyn, algemeen directeur Lammertyn.net. Als onderdeel van het Nederlandse Ortessa, lanceert Lammertyn.net vandaag openoverafval.nu, een initiatief dat meer openheid en inzicht in de complexe en ondoorzichtige afvalwereld wil creëren. Met medewerking van iedereen in de keten en aan de hand van het juiste gebruik van data en innovaties op het gebied van consumptie wil Open Over Afval toewerken naar duurzame oplossingen. 

Zero waste als paradepaardje
Het lijkt alsof ieder bedrijf tegenwoordig circulair is of in ieder geval de ambitie heeft dit te worden. Begrippen als zero waste en circulariteit vliegen ons om de oren. Helaas is de werkelijkheid anders en is er voor een groot deel van ons afval nog geen goede oplossing. Jaarlijks wordt in België en Nederland samen zo'n 9,7 miljoen ton afval verbrand. De sleutel tot een duurzamere afvalwereld zit ‘m volgens Ortessa en dochterondernemingen in  openheid over afval. Lammertyn.net: “Feiten en cijfers zijn de eerste ingrediënten voor verandering. Wanneer we weten waar we over praten, kunnen we ons richten op verbeterpunten en termen als circulariteit en zero waste concreter maken. Wat we met Open Over Afval willen bereiken, is afval uit de taboesfeer halen.” Volvo Trucks, Cyclups, de Nederlandse voetbalclub PSV en schoonmaakbedrijf CSU sloten zich al aan bij Open Over Afval.

Minder afval, hogere recyclagegraad
Op openoverafval.nu zijn onder meer ervaringen te vinden van organisaties die al doende wijs werden. Daarnaast maakt het platform allerlei afvaldilemma’s inzichtelijk. Zoals dat van verpakkingsmateriaal (PMD) dat wel netjes wordt gescheiden, maar in België slechts in de helft van de gevallen wordt gerecycleerd. Overigens een aanzienlijk hoger percentage dan in Nederland, waar dit maar 20% bedraagt.* Het streven is om de komende jaren met zeker 150 grote en kleine organisaties ronde tafels en workshops te organiseren om afvaldilemma’s bloot te leggen, data te verzamelen en samen toe te werken naar nieuwe, duurzame oplossingen. Dat wil niet zeggen dat Open Over Afval alleen voor de besten van de klas is. “Juist wanneer je als bedrijf of organisatie met vraagstukken zit waar je niet uitkomt of als je je afvraagt hoe je het beter moet doen, is het belangrijk dat je aanhaakt,” legt Lammertyn.net uit. Zo maakt Open Over Afval zonder vinger wijzen afval, uitstoot en recycling een gedeeld probleem met een gedeelde oplossing.  

Vanaf vandaag kunnen afvalbedrijven, producenten, retailers, gemeentes, sectororganisaties en andere geïnteresseerden zich aansluiten door de belofte te ondertekenen op openoverafval.nu!

 

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.