Odyséyeu Omslag
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. ODySéYeu: Frankrijk brengt aangespoeld afval in kaart

ODySéYeu: Frankrijk brengt aangespoeld afval in kaart

Je gaat op vakantie om even weg te zijn van de dagelijkse verplichtingen. Om even de batterijen op te laden. Toch blijft afval ons achtervolgen, waar we ook gaan. Op vakantie in Frankrijk kwam onze algemeen directeur Koen Lammertyn afvalproject ODySéYeu tegen.

Inzicht in afval in het zeewater
Verspreid over 47 sites verzamelt ODySéYeu al enkele jaren aangespoeld afval. Dit afval wordt geteld en geanalyseerd. Op die manier krijgt men een zicht op de herkomst en consistentie van afval in het zeewater. Het wordt zo duidelijker waar vervuiling vandaan komt. Op basis van de inzichten die hieruit voortkomen kunnen lokale en nationale besturen gericht maatregelen nemen om de vervuiling van de Noord-Atlantische Oceaan en het Kanaal tegen te gaan.

Zo werkt het project
Steden verspreid over de hele Franse kustlijn doen mee met het project. Op de stranden verzamelen vrijwilligers, studenten, seizoensarbeiders en/of toeristen wekelijks of maandelijks het afval dat er aanspoelt. Het afval wordt vervolgens gewogen, gesorteerd en geïdentificeerd. Scholen worden actief betrokken bij het ODySéYeu-project. Kleine groepjes leerlingen mogen bij afvalverzamelingen helpen en zelf inzichten noteren en voorbrengen. Op die manier denken ze bewust na over het afval dat aanspoelt en dat daar iets aan gedaan kan en moet worden.

Ook toeristen kunnen hun duit in het zakje doen. ‘Tide Walls’ zijn grote muren die op de stranden staan. Hier kunnen toeristen aangespoeld afval deponeren bij de juiste fractie. Deze Tide Walls worden bij de maandelijkse of wekelijkse afvalverzameling leeggemaakt om samen met de rest van het aangespoelde afval te analyseren. Daarnaast geeft de Tide Wall meer uitleg over het project en toont het de resultaten van het voorbije jaar.

Ook in België?
Een groot nationaal initiatief om afval in de Noordzee in kaart te brengen is er in België voorlopig nog niet. Wel zijn er tal van kleinere initiatieven die samen groot werk verrichten. Zo zijn er organisaties die dagelijks vrijwillig zwerfafval opruimen en organisaties die afval- en asbakken voorzien op de Belgische stranden. Ook is er een initiatief voor vissersboten om opgevist afval mee aan wal te nemen. In 2022 haalde dit initiatief nog 65 ton afval uit de Noordzee.

 

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.