Banner Klimatrapport Vn
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Nieuw klimaatrapport drukt ons met neus op feiten

Nieuw klimaatrapport drukt ons met neus op feiten

Op 9 augustus 2021 publiceerde de VN met een nieuw klimaatrapport. De resultaten uit dat rapport waren allesbehalve positief, maar er is een reddingsboei. “Als we snel het roer omgooien, kunnen we de opwarming op termijn beperken”.

Code Rood voor de Mensheid

We zien allemaal dat het klimaat wereldwijd verandert. De laatste jaren zagen we bosbranden van ongeziene proporties en orkanen die volledige dorpen wegbliezen. En ook ons land bleef niet gespaard van de gevolgen van de opwarming van de Aarde. Zo kregen we enkele weken geleden te maken met grote overstromingen die tientallen mensen het leven kostten.

Dan komt de precaire situatie natuurlijk heel dichtbij, en dat geldt voor elk land op de wereld. Geen enkel land blijft gespaard van de klimaatverandering als we niet snel iets doen. Daarom trekt de VN nu aan de alarmbel bij het publiceren van hun nieuw klimaatrapport.

 

Met de vinger wijzen helpt alleen als die naar onszelf wijst

Het rapport drukt ons keihard met onze neus op de feiten. De opwarming van de Aarde is niet, zoals sommigen durven beweren, een logisch deel van een soort klimaatcyclus. Voor de oorzaak van de opwarming moeten we enkel naar onszelf kijken.

Want, zo stelt het rapport duidelijk, het is de mens die de opwarming van de Aarde veroorzaakt. Geen Amerikanen, Europeanen of Aziaten. Geen consumenten, bedrijven of overheden. Geen blanken, zwarten, blond- of zwartharigen. Maar wel ‘de mens’.

De Aarde is onze thuis. En net als in elk huishouden moet iedereen zijn steentje bijdragen en zorg dragen voor het huis. Met de vinger naar mekaar wijzen is makkelijk, maar levert niets op.

 

Mathematisch kan het nog.

Gelukkig kwam er ook hoopvol nieuws uit het nieuwe klimaatrapport van de Verenigde Naties: het is nog niet te laat.

We kunnen de opwarming van de Aarde nog beperken, maar alleen als we het roer snel omgooien, zo klinkt het. Het doel is om in de komende 20 jaar onze planeet niet meer dan 1,5°C te laten opwarmen. Dat lukt alleen als er drastische veranderingen komen.

Zulke grote veranderingen zijn alleen mogelijk als we aan hetzelfde zeil trekken. Ieder moet zijn of haar verantwoordelijkheid opnemen en mag daar op gewezen worden.

Consumenten passen hun koop- en leefgewoontes aan, bedrijven passen hun werkprocessen en -omstandigheden aan en overheden leggen verandering op en faciliteren die.

 

Iedereen kan beter

We moeten ons bewust zijn van het feit dat alles beter kan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ‘woensdag vegan-dag’ of het gerecycleerde papier op kantoor geen goede start zijn.

We moeten onszelf en onze gewoontes blijven aanpassen om de klimaatcrisis tegen te gaan.

Bij Lammertyn.net investeerden we bijvoorbeeld in duurzamere vrachtwagens, maar we moeten actief blijven zoeken naar manieren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

 

 

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.