Feit Of Fictie
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Mythen en misverstanden over afvalbeheer

Mythen en misverstanden over afvalbeheer

In de afvalwereld doen er heel wat mythen en misverstanden de ronde. Men denkt dan het juiste, milieubewuste, te doen, maar in de praktijk is dit niet het geval. In dit blogartikel zetten we de feiten recht en overlopen we enkele veelvoorkomende misverstanden over afvalbeheer.

Mythe 1: Sorteren hoeft niet, alles komt in de vuilniswagen toch op één hoop.

Deze mythe is totaal fout. Afval wordt wel degelijk apart opgehaald en verwerkt. Verschillende afvalsoorten kunnen wel in dezelfde vrachtwagen, maar blijven wel gescheiden. Pas wanneer een afvalzak te veel afval bevat dat er niet in thuishoort, komt ‘gesorteerd’ afval opnieuw bij mekaar. Dit afval kan immers niet meer gerecycleerd worden en wordt verbrand met energiewinning.

Mythe 2: Al het composteerbare afval mag op de composthoop.

Helaas niet. Sommige composteerbare materialen, zoals composteerbare zakken en koffiepads, breken te langzaam af in de composthoop. Dit kan leiden tot problemen met de kwaliteit van de compost. Alleen composteerbare materialen die voldoen aan de Europese normen mogen op de composthoop.

Mythe 3: PMD-zakken mogen alles bevatten met plastic, metaal en drankkartons.

Niet helemaal waar. Enkel lege verpakkingen van plastic, metaal en drankkartons mogen in de PMD-zak. Doppen, deksels en etensresten horen er niet thuis. Deze vervuilen de recyclagestroom en maken het moeilijker om de materialen te recycleren. Verpakkingen met veel etensresten kun je dus best even afspoelen voordat je ze in de PMD-zak gooit. Dat vermijdt trouwens ook vieze geuren.

Mythe 4: Thuis sorteren maakt geen verschil voor het totaalplaatje

Vaak denken mensen dat een huishouden niet het verschil kan maken voor het milieu. Het is als een druppel op een hete kookplaat: het effect is verwaarloosbaar. Bedrijven en kantoren, die kunnen een verschil maken.

Dit is echter een mythe. Huishoudens vormen een aanzienlijk aandeel van de afvalproductie. Als iedereen een klein steentje bijdraagt, vormt dat een enorm verschil voor het milieu.

Mythe 5: We gooien te veel afval weg. We zouden alles moeten hergebruiken.

Hergebruik is zeker een nobel streven, maar het is niet altijd de meest praktische of milieuvriendelijke oplossing. Soms is recycleren of composteren een betere optie. Door afvalstromen goed te scheiden, halen we er maximaal nut uit en minimaliseren we de hoeveelheid restafval. Er worden bovendien al tal van producten gemaakt uit gerecycleerd afval.

De feiten op een rijtje:

  • Gesorteerd afval blijft ook tijdens en na de ophaling gesorteerd.
  • Niet al het composteerbare afval mag op de composthoop. Check de Europese normen.
  • PMD-zakken zijn enkel voor lege verpakkingen. Doppen, deksels en etensresten horen er niet thuis.
  • Als huishouden heb je wél een grote impact op het milieu en klimaat.
  • Hergebruik is goed, maar niet altijd de beste oplossing. Recycleren en composteren zijn zeker zo belangrijk.

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.