Modesector Moet Groen Tandje Bijsteken
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Modesector moet groen tandje bijsteken

Modesector moet groen tandje bijsteken

De hele wereld is volop bezig met vergroenen. Bedrijven en huishoudens worden constant aangespoord om duurzamer te gaan werken en leven. Ook de modesector, al kregen die zopas te horen dat ze een extra inspanning zullen moeten leveren. De Europese Commissie kwam immers met een nieuwe textielstrategie op de proppen.

Fast Fashion
De prijs voor kleding daalde de afgelopen jaren sterk. Tussen 1996 en 2008 daalde de prijzen voor kleding gemiddeld met meer dan 30%. Hier speelt de mondialisering en digitalisering een grote rol in. Via het internet kunnen we altijd en overal kleren bestellen, en liefst zo goedkoop mogelijk. We kopen hierdoor niet alleen goedkoper, maar ook meer kleren. De grote stijging in vraag naar textiel deed de textielsector vaak grijpen naar inefficiënte, niet-duurzame productietechnieken en snelle leveringen: Fast Fashion. Ze maakten steeds vaker gebruik van synthetische stoffen. Deze stoffen worden gemaakt met fossiele brandstoffen en verliezen microplastics. Fast Fashion vulde de steeds grotere en specifiekere vraag van de consument in. Maar voor de planeet mag het allemaal wat trager.

Polyester
De modesector gebruikt vandaag enorm veel polyester in de productie. De vezel wordt gemaakt van aardolie en aardgas. Niet meteen planeetvriendelijk, dus. Daarenboven voegt men nog enkele chemische stoffen toe alvorens een plakkerige brij te persen en snijden tot polyestervezels. In de modesector verbruikt men jaarlijks tot 60 miljoen ton polyester. Hiervan haalt men momenteel zo’n 14% uit recyclage. Inderdaad, men kan polyester ook uit gerecycleerd materiaal halen. Meestal uit PET-flessen. Hier is dus nog ruimte voor verbetering.

De textielstrategie van Europa
Nu blijkt dat de modesector dringend groener moet werken, trekt de Europese Commissie aan de alarmbel. Het ontwikkelde een textielstrategie die de modesector duurzamer en milieuvriendelijker moet maken. Als het voorstel er door komt, komt er een minimumgrens voor het gebruik van gerecycleerd materiaal in de productie van kleding. De Europese Commissie gaat vervolgens samen met bedrijven op zoek naar circulaire productiemethoden. Het is dus niet alleen de recyclage van de kleren die gepromoot wordt. De Europese Commissie wil ook inzetten op circulaire productie. Bestaande kledij moet een langere levensduur hebben en oude kledij moet gebruikt kunnen worden bij het produceren van nieuwe stukken. In theorie natuurlijk allemaal goed, hopelijk kan Europa deze strategie ook implementeren in de praktijk.

 

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.