Website Banner Vervolg7
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Klimaatplaten: Deze 5 artiesten haalden hun inspiratie uit de klimaatcrisis

Klimaatplaten: Deze 5 artiesten haalden hun inspiratie uit de klimaatcrisis

Dagelijks passeren er honderden muzikanten op de radio. Op muziekstreamingdienst Spotify zijn er meer dan 3 miljoen artiesten met minstens één nummer. Waar blijven artiesten toch die inspiratie halen bij het schrijven van hun nummers? Wel, blijkbaar halen vele artiesten hun inspiratie tegenwoordig uit de klimaatcrisis. En wat zingen die dan over de klimaatcrisis? In dit artikel nemen we samen een kijkje.

1. Bon Iver
De Amerikaanse band Bon Iver haalt, net als vele andere artiesten, inspiratie uit de acties die ondernomen worden door wereldleiders tegen de klimaatcrisis. Of beter gezegd, de acties die niet ondernomen worden. In het nummer ‘Jelmore’ zingt de zanger letterlijk dat velen bewust van de klimaatcrisis weg kijken.

“How long Will you disregard the heat?”

Niet alleen de tekst, maar ook de muziek in het nummer klinkt als een verwijzing naar de ontregelde aarde.

2. Neil Young

Canadees singer-songwriter Neil Young schreef net als Bon Iver in 2019 een nummer over hoe de mensheid de klimaatcrisis negeert. In het nummer ‘Green is Blue’ uit het album ‘Colorado’ heeft hij het over hoe we de waarschuwingen wel hoorden, maar nooit ernaar reageerden. Dat we het weer extremer zien worden met bosbranden en overstromingen.

"We heard the warning calls. Ignored them. We watched the weather change. We saw the fires and floods. We saw the people rise Divided. We fought each other While we lost our coveted prize."

Toch is Neil Young in het album nog vrij optimistisch. In andere nummers heeft hij het over hoe we nog steeds hoop moeten hebben en dat we de klimaatcrisis nog steeds kunnen omkeren.


3. Billie Eilish
In het nummer ‘all the good girls go to hell’ zingt wereldster Billie Eilish over de steeds vaker voorkomende bosbranden in Californië en over het stijgende zeewaterniveau wereldwijd. In de videoclip strompelt een gevleugelde, in olie bedekte Billie Eilish over een weg met vuur overal rondom haar. De videoclip heeft op YouTube één hashtag: #climatestrike. Duidelijk dus.

"Hills burn in California. My turn to ignore ya. Don't say I didn't warn ya."

 

4. Enter Shikari

De Britse post-hardcore band Enter Shikari vinden wel vaker inspiratie in wat er mis is in onze wereld. Ze gebruikten de klimaatcrisis als basis voor meerdere nummers verspreid over meerdere albums. De ene keer al wat subtieler dan de andere.

In mei 2020 stelden de heren nog in een artikel dat ze geen album kunnen maken met minstens één nummer over de klimaatverandering. Op hun album ‘The Spark’ staat het nummer ‘The Revolt of the Atoms’. In dat nummer beginnen ze met de zin ‘When truth gets left untouched, it accumulates like dust’. Vrij vertaald: als de waarheid onaangeraakt blijft, hoopt het zich op als stof.

Daarna zingt frontman Rou Reynolds over hoe atomen in opstand komen om de mensheid uit te roeien. Op het einde van het nummer komt de zin van het begin terug en eindigt het nummer met de herhaling van een andere zin: ‘everything is crumbling’. Vertaling: alles is aan het verbrokkelen.

Moraal van het verhaal: als we de klimaatcrisis niet aanpakken, zullen de problemen zich ophopen tot het niet meer te houden valt en de hele planeet verbrokkelt.

“When truth gets left untouched it accumulates like dust”

 

5. Paul McCartney

Ook Beatle Paul McCartney schreef een nummer waar de klimaatinspiratie er dubbel en dik op ligt. De titel van het nummer ‘Despite Repeated Warnings’ schetst de sfeer van het nummer al een beetje.

Paul McCartney zingt over hoe bedrijfsleiders en overheden niet willen luisteren naar de vele waarschuwingen van de wetenschap. Ook al klinkt het langs alle kanten dat we rustiger aan moeten doen, blijven de mensen die aan het roer staan volle vaart vooruit varen.

"Despite repeated warnings Our danger's up ahead The captain won't be listening To what's really said It feels that there’s a good chance That we’ve been misled And so the captain’s planning To steam ahead."

 

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.