Impact Van Corona Op Ons Afval
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. In beeld: Corona heeft een grote impact op ons afval

In beeld: Corona heeft een grote impact op ons afval

We zitten intussen al ruim een jaar in de houdgreep van het coronavirus. De pandemie bepaalt voor een groot stuk hoe ons alledaags leven eruit ziet en is nog steeds niet helemaal onder controle. Ook op ons afval heeft Corona een grote impact. Dit zijn de grootste effecten van het virus op afval.

Minder afval in openbare vuilbakken
Opvallend in de afvalsector was de hoeveelheid afval in openbare vuilbakken. Er werd opvallend minder afval opgehaald uit deze vuilbakken dan in dezelfde periodes voor de coronapandemie. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat er minder mensen buiten komen. Het grootste deel van het afgelopen jaar mochten we met een beperkt aantal mensen buiten afspreken. Minder mensen op openbare plaatsen, dus ook minder afval.

Minder zwerfafval
Om dezelfde reden is er ook minder zwerfafval te zien in het openbaar. Er ligt minder afval in de bermen dan voor de pandemie. Dit heeft echter niet alleen te maken met het feit dat er minder mensen buiten zijn. De populariteit van ‘ploggen’ en zwerfafval ruimen in het algemeen nam het afgelopen jaar sterk toe. Men ging steeds vaker wandelen of joggen en koppelde het nuttige aan het aangename. We zagen geregeld mensen met een zwerfafvalzak in de hand langs de kant van de weg om het zwerfafval op te ruimen. Dat juichen we natuurlijk alleen maar toe. Toch zou het uiteraard nog beter zijn moesten deze mensen niet nodig zijn en afval gewoon altijd in de juiste afvalcontainer belandt, in plaats van in de berm.

Nieuw soort afval: corona-afval
Corona liet ons ook kennismaken met afval dat velen nog niet kenden. Mondmaskers, plastic handschoenen, lege bussen ontsmettingsmiddel enzovoort. Zaken als mondmaskers en plastic handschoenen horen zowel voor particulieren als voor bedrijven bij het restafval. Lege verpakkingen ontsmettingsmiddel horen, net als de meeste andere zeepverpakkingen, bij PMD. Natuurlijk, wanneer een er doodshoofdsymbool of een symbool voor lange termijn gezondheidsgevaarlijk op de verpakking staat, hoort deze bij klein gevaarlijk afval.

Meer huiselijk afval
Omdat we allemaal zo veel mogelijk thuis moesten blijven, steef de hoeveelheid huiselijk afval aanzienlijk. De hoeveelheid opgehaald afval steeg voor zowat elke afvalfractie. Wanneer de recyclageparken open waren, kregen zij ook meer mensen over de vloer dan andere jaren. Bij de bedrijven was er dan weer minder afval op te halen. Dit komt natuurlijk omdat thuiswerken aangeraden/verplicht werd.

Wanneer wordt de afvalproductie weer ‘normaal’?
De kans is groot dat onze afvalgewoonten nooit meer volledig zullen zijn als die van voor de coronapandemie. Thuiswerken zal ook na corona bij veel bedrijven ingezet worden. Mensen zullen na corona zich bewuster zijn van zwerfafval en het blijven opruimen, of afval in de container gooien in plaats van in de natuur. Omdat wandelen en fietsen aan populariteit wonnen in coronatijden, ging men meer waarde hechten aan een schone omgeving. Dit is een evolutie die we, ook wanneer binnenkort het leven opnieuw normaler wordt, vast moeten houden.

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.