Banner Je Kind Leren Recycleren
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Hoe leer je je kind recycleren?

Hoe leer je je kind recycleren?

We hameren er constant op: sorteer en recycleer je afval. Door je afval in de juiste container te gooien krijgt het een tweede leven. Een PET-fles kan een paar schoenen worden, een blikje kan transformeren in een fiets. De beste manier om recycling vanzelfsprekend te maken in de maatschappij, is door kinderen al van kleins af aan te leren recyclen. Maar hoe begin je daar aan als ouder? We geven je graag enkele tips om je kind te leren recycleren.

Leer samen over afval, sorteren en recycleren
Het is belangrijk om te weten waarom we afval recycleren. Waarom moeten we ons afval in de juiste afvalcontainer gooien? Wat gebeurt er met afval dat (niet) in de juiste container zit? De vele positieve gevolgen van goede recycling zijn een goede motivator om juist te sorteren. Je kind moet niet het gevoel hebben dat het ‘sorteert en recycleert’, maar dat het zijn of haar ‘steentje bijdraagt aan een schonere planeet’.

Probeer recycling ook te visualiseren. Er zijn tal van video’s en (gezelschaps)spelletjes over recycling die daarbij helpen, maar je kunt ook perfect zelf thuis aan de slag. Een klassieker: kunstwerkjes maken van afval. Een varkentje maken van yoghurt-potjes of een kasteel van wc-rolletjes, bijvoorbeeld. Afval wordt gerecycleerd tot knutselmateriaal. Een kind leert sneller als het speelt!

Maak sorteren makkelijk
Laat je kinderen zelf hun afval in de juiste afvalcontainer gooien en maak het hem/haar zo gemakkelijk mogelijk. Een eerste goede tip is om de vuilbakken voor verschillende afvalfracties zo dicht mogelijk bij mekaar te zetten. Op die manier kan een excuus als ‘ik gooi het in deze vuilbak want anders moet ik helemaal naar de garage’ nooit gebruikt worden.

Zorg er ook voor dat je vuilbakken goed bereikbaar en gebruiksvriendelijk zijn. Het is niet aangenaam om je afval in een vuilbak te gooien die op een vervelende plaats staat of waarvan de deksel niet goed opent. Onhandige vuilbakken zetten niet aan tot recycleren. Handige, trendy vuilbakken doen dat wel.

Geef je kind recycling-verantwoordelijkheid
Kinderen kunnen goed gemotiveerd worden als je ze erbij betrekt. Zo kun je je zoon of dochter benoemen tot een soort ‘chief recycling’. Laat hem of haar nadenken over manieren om makkelijker of beter te sorteren, over hoe het gezin de planeet schoner kan maken.

Zo kan je kind bijvoorbeeld affiches maken die je op de vuilbakken kunt hangen. Op de affiche staat welk afval er in die vuilbak mag en welke producten van dat afval gemaakt kunnen worden.

Doe een brainstorm met je kind en laat hem of haar actief mee nadenken over sorteren en recycleren. Door mee na te denken, hecht het kind meer belang aan sorteren en recycleren dan wanneer het moet ‘omdat mama en papa het zeggen’.

Ga samen ploggen
Ploggen is een erg goede manier om je buurt proper te houden én om het belang van recycling aan te tonen. Ploggen is een activiteit die in 2018 overwaaide van Zweden naar hier. Je gaat joggen of wandelen met een afvalzakje of -doos in de hand en raapt zwerfafval van de grond op.

Het is een leuke outdoor-activiteit om samen met je zoon en/of dochter te doen. Je kind ziet dat afval dat de afvalcontainer niet haalt de buurt vervuilt. Tijdens het ploggen kun je ook aandacht besteden aan het sorteren van afval. Zo kun je papa een zakje geven voor het PMD, mama voor restafval en het kind voor papier en karton. Vind je zwerfafval, dan moet dat in het zakje van de juiste persoon.

Ploggen houdt de buurt proper, zorgt voor wat beweging in de buitenlucht, geeft het goede voorbeeld aan omstaanders én doet je nadenken over sorteren en recycleren. Topactiviteit, toch?

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.