Li An Lim Ycw4yxhrwhm Unsplash
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Het klimaatnieuws van 2020

Het klimaatnieuws van 2020

Het jaar 2020 was een jaar dat we niet snel zullen vergeten. De coronapandemie zette heel het aardse leven op zijn kop. Gelukkig loopt 2020 op zijn einde en is er beterschap in zicht in de loop van 2021. Door corona werd het klimaat wel wat teruggedrongen in het nieuws. Daarom geven we je in dit artikel een update over hoe de klimaatcrisis zich ontwikkelde in het jaar 2020.

2019 was tweede warmste jaar ooit
Op 15 januari kwamen NASA en NOAA met het nieuws dat 2019 het tweede warmste jaar was sinds de start van de metingen in 1880. Alleen in het jaar 2016 was het nog warmer op onze aardbol.

Sinds de jaren ’60 werd de Aarde elk decennium warmer. Vandaag is de aarde iets meer dan 1°C opgewarmd sinds het einde van de 19e eeuw. De opwarming zou vooral te wijten zijn aan CO2-uitstoot en andere broeikasgassen, geproduceerd door de mens.

Daarom zijn we vandaag de dag druk in de weer om deze broeikasgassen uit ons aardse leven te bannen. Afval sorteren en recycleren is daar een belangrijke stap in.

Amerika vervuilt minder onder Donald Trump
Uit onderzoek blijkt dat de Verenigde Staten, na 4 jaar Donald Trump als president te hebben, minder vervuilend is dan ervoor. Deze statistiek is echter met een korreltje zout te nemen, want de uitstoot vermindert erg traag, zeker als je gaat vergelijken met China of Europa. De Amerikaanse ecologische voetafdruk is dubbel zo groot als die van een Europeaan of Chinees, en maar liefst acht keer zo groot als een Indiër.

Amerika is dus minder vervuilend dan toen Barack Obama in het Witte Huis zat, maar wereldwijd gezien lopen de Verenigde Staten steeds verder achter op andere grootmachten. Amerika blijft ook de tweede grootste vervuiler ter wereld.


VS stapt uit klimaatakkoord Parijs
Op een van de laatste dagen als president, stapt Donald Trump met heel de Verenigde Staten officieel uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat Trump dit zou doen, vertelde hij al in het begin van zijn presidentschap, 4 jaar geleden.

Nu Biden binnenkort in het Witte Huis mag intrekken, is de kans groot dat de VS opnieuw in het klimaatakkoord zal stappen.


Meer groene energie dan vervuilende energie
Voor het eerst keer ooit kwam de meeste nieuwe energie op onze wereld van de zon en de wind. De jarenlange inspanningen om in te zetten op windenergie en zonne-energie werp dus zijn vruchten af, al is er nog een lange weg te gaan.

 

‘Voor gebroken planeet bestaat geen vaccin’
VN-baas Antonia Guterres gaf op 2 december een toespraak over de toestand van ons klimaat. Hij vertelde dat we als mens moeten stoppen met oorlog voeren tegen het klimaat. 2021 moet het jaar worden waarin we gezamenlijk een grote stap zetten naar een ecologische, koolstofneutrale samenleving. We moeten vrede sluiten met de natuur.

Guterres maakte ook een vergelijking met de coronacrisis. Corona zorgde wereldwijd voor enorm veel doden, maar ook een vervuild klimaat doodt mensen. Lucht- en watervervuiling kostten jaarlijks aan 9 miljoen mensen het leven. We moeten nu handelen, want er bestaat geen vaccin voor een gebroken planeet.

 

38 graden in Siberië
In de zomer van 2020 werd een absolute recordtemperatuur gemeten in Siberië. En hittegolf met temperaturen tot wel 38 graden Celsius. Nog nooit zijn er in een poolcirkel zo’n hoge temperaturen gemeten. Volgens wetenschappers warmen de Noord- en Zuidpool sneller op dan de rest van de Aarde.

 

Maximum 100 km/u op Ring rond Brussel
In België waren er ook enkele maatregelen die voor een schonere lucht moeten zorgen. Zo besliste de Vlaamse overheid om de maximumsnelheid op de Brusselse ring te verlagen van 120 naar 100 km/u. Deze maatregel is een deel van het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030.

Je ziet, er is nog veel werk aan de winkel. De berichtgeving over het klimaat is vooral negatief. Toch zijn er enkele lichtpuntjes, die hoop en motivatie moeten geven om samen naar een schonere wereld te werken.

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.