Afbeelding1
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Herbruikbare bekers op festivals blijken duurzaam succes

Herbruikbare bekers op festivals blijken duurzaam succes

De invoering van herbruikbare bekers op festivals heeft de hoeveelheid afval grondig doen verminderen. Uit een monitoring van de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, blijkt dat de herbruikbare bekers een groot succes zijn.

Herbruikbare bekers verplicht

Sinds 15 april 2023 is het verboden voor evenementen om drank te serveren in wegwerpbekers. De omschakeling naar herbruikbare varianten ging sindsdien erg vlot. Dat merk je ongetwijfeld zelf, wanneer je een festival, stadsevenement of zelfs een chirofuif bezoekt.
Tegenwoordig zijn de bekers gemaakt van steviger, vaak gerecycleerd plastic. Ze worden op het evenement zelf verzameld, soms in ruil voor een compensatie of een waarborg.

Duidelijk minder afval

Uit onderzoek van de OVAM blijkt dat de hoeveelheid afval drastisch verminderd is sinds de invoering van herbruikbare bekers. Bij publieke stadsevenementen verzamelen veegmachines 40% tot 60% minder restafval. Bij gesloten evenementen en festivals is het effect nog groter, vooral wanneer er ook voor herbruikbaar bestek gekozen wordt.

Op elk vlak duurzamer dan wegwerpbekers

Tegenstanders van de herbruikbare bekers beweren wel eens dat de afwas, het verzamelen en het transport van wegwerpbekers deze uiteindelijk slechter voor het milieu maken dan wegwerpbekers. Dit blijkt niet te kloppen. Als een herbruikbare beker tien keer wordt gebruikt, is de milieu-impact al kleiner dan bij wegwerpbekers. In de praktijk worden wegwerpbekers tientallen tot honderden keren gebruikt.

Huuroplossingen voor festivals

Herbruikbare bekers zijn over het algemeen duurder in aankoop dan de wegwerpvariant. Dit vormde een grote drempel voor evenementen en festivals om over te schakelen. Vandaag zien we tal van huuroplossingen die dit gemakkelijker en goedkoper maken.

Bier in harde bekers smaakt beter

Naast de milieu-impact merken velen extra voordelen van de herbruikbare bekers. Zo vinden velen het drinken uit een harde beker aangenamer dan uit een beker uit wegwerpplastic. Het ligt beter in de hand en lijkt meer op het drinken van een glas.
Bij rietjes ligt deze opinie anders. Duurzame rietjes, uit bijvoorbeeld metaal, bamboe of karton, worden nog vaak als minderwaardig beschouwd ten opzichte van plastic rietjes.

Zijn herbruikbare bekers te duur voor evenementen?

Op 7 juli 2024 kwam festival Rock Werchter publiekelijk met de vraag of de regelgeving omtrent herbruikbare bekers herbekeken kon worden. De organisatie zegt dat de duurzame bekers een enorme logistieke en financiƫle impact hebben, met een meerkost van 1 miljoen euro.

Volgens de organisatoren van Rock Werchter werkt het systeem wel. De festivalweide ligt er netjes bij, maar dat was voor de invoering van de herbruikbare bekers ook al het geval. Daarom vraagt Rock Werchter nu om een herziening van de regelgeving, bijvoorbeeld door grote festivals wel nog met (recycleerbare) wegwerpbekers te laten werken.

Wat gebeurt er met herbruikbare bekers na een festival?

Na een festival doorlopen herbruikbare bekers doorgaans een vast proces.
1. Inzameling: De bekers worden verzameld, vaak in een retourpunt. Een waarborg- of beloningssysteem moedigt bezoekers aan om bekers bij te houden en naar het inzamelpunt te brengen.
2. Sortering: De bekers worden gesorteerd en gecontroleerd op mogelijke beschadigingen. Beschadigde bekers worden vervangen.
3. Reiniging: De verzamelde en gecontroleerde bekers worden gespoeld, gewassen en gedroogd
4. Opslag: Indien de gewassen bekers niet meteen terug in de omloop komen op het festival, slaat men ze veilig en hygiƫnisch op, klaar voor een volgend festival.
5. Hergebruik: De bekers worden opnieuw ingezet op festivals en evenementen, totdat ze beschadigd raken.
6. End-of-life:Bekers die niet meer bruikbaar zijn worden vaak gerecycleerd tot nieuwe bekers of andere producten uit gerecycleerd plastic.

Conclusie: Draag zorg voor je festivalbeker

We kunnen dus stellen dat het verplicht maken van herbruikbare bekers op evenementen en festivals een goede maatregel was. De hoeveelheid afval is drastisch verminderd en de algemene ervaring is er zelfs op vooruit gegaan.

Het is wel belangrijk om goed zorg te dragen voor je beker. Je kunt er je waarborg of een beloning voor krijgen. Beschadig je beker niet, want dan moet deze de circulaire stroom verlaten!

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.