Lammertynnet Nieuws10
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Een recyclerende Sint en milieuvriendelijke kerstbomen

Een recyclerende Sint en milieuvriendelijke kerstbomen

December is een maand vol feesten. De maand wordt goed ingezet met een bezoekje van ’s werelds grootste kindervriend, Sinterklaas en zijn trouwe helpers, de Zwarte Pieten. Bij dat bezoek hoort niet alleen snoepgoed en mandarijntjes, maar ook speelgoed. Dat houdt onze (b)engeltjes vast en zeker zoet… tot het volgende feest met nog meer pakjes eraan komt. Nog geen 20 dagen later stopt de Kerstman en legt ook hij cadeautjes neer onder onze boom. Kortom, een maand vol plezier… en afval.

Het ecologische aspect wordt steeds belangrijker en meer en meer mensen lijken hier ook actief mee bezig te zijn. De vraag is hoe we tijdens deze maand vol cadeautjes ons steentje kunnen bijdragen aan een beter milieu?

Een recyclerende Sint
De Sint en zijn helpers brengen elk jaar speel‐ en snoepgoed, maar wat gebeurt er met het speelgoed waar de kinderen zijn uitgegroeid? Is het ergens achteraan de kast terechtgekomen, ligt het mooi op zolder opgeborgen voor eventuele kleinkinderen of breng je het resoluut binnen bij het grofvuil?

Er bestaan ook andere manieren om je oud speelgoed een ‘nieuw leven’ te schenken.

Je kan het letterlijk schenken. De kringwinkel of Oxfam ontvangen je herbruikbare speelgoed met open armen. Je kan het speelgoed ook schenken aan bepaalde vzw’s of goede doelen, die dit
speelgoed dan uitdelen aan kinderen uit kansarme gezinnen. Zo zorg je ervoor dat ook deze kinderen een cadeautje krijgen tijdens de feestdagen. Je kan altijd eens informeren bij volgende vzw’s of andere winkels: moeders voor moeders vzwWeggeefwinkel Rabotvzw armoede Vlaanderen, …

Als je jouw speelgoed wil schenken, let er dan wel op dat het nog in degelijke staat is. Deze winkels, vzw’s en goede doelen zijn geen containerparken of plaatsen waar je oude en defecte spullen kan dumpen. Een pop zonder arm, een puzzel waar de helft van de stukjes van ontbreekt of speelgoed dat duidelijk betere tijden heeft gekend, kun je beter niet schenken.

Je kan je speelgoed ook altijd creatief hergebruiken. Op Pinterest vind je talloze manieren om je speelgoed te hergebruiken, maar je kan ook inspiratie opdoen op volgende websites: DIY & CraftsHuisje, Tuintje, Boompje, …

Milieuvriendelijke kerstbomen
Wanneer de kerstboom nu wel op niet mag opgezet worden, is voor velen een punt van discussie.
Een ander discussiepunt is of je nu beter kan kiezen voor een echte of een kunstkerstboom. Het
antwoord is tegelijk simpel en toch niet. Vaststellen wat de milieuvriendelijkste optie is, is niet
gemakkelijk door de zeer verschillende impact beide soorten bomen hebben op het milieu.

Onze eerste boodschap is om je boom zo veel mogelijk te hergebruiken. Ook je echte kerstboom.
Plant je levende boom na de feestdagen in de tuin en haal hem volgend jaar terug uit de grond. Een
kunstboom zou je minstens 13 jaar moeten hergebruiken, voordat je hem echt duurzaam kan
noemen. Er zijn echter ook studies die zeggen dat je de kunstkerstboom langer dan acht of zelfs
twintig jaar moet hergebruiken.

Onze tweede tip voor een milieuvriendelijke kerstboom is dat je moet opletten waar je hem gaat
halen. Het lijkt simpel en voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat je niet te ver moet rijden.

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.