Banner Noordzee
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. De Noordzee is schoner dan vroeger

De Noordzee is schoner dan vroeger

Begin dit jaar bracht Stichting Noordzee een rapport uit over de hoeveelheid afval in de zee en op de stranden. Uit dat onderzoek blijkt dat de zee en het strand veel schoner zijn dan pakweg 10 jaar geleden.

Minder aangespoeld afval
In het rapport kijkt men naar de hoeveelheid aangespoeld afval op de Nederlandse stranden. De hoeveelheid afval van 2001 tot 2010 wordt vergeleken met de periode 2011-2020.

De eerste resultaten na die tweede periode tonen aan dat de Noordzee schoner is dan tien jaar geleden. De hoeveelheid afval op het strand daalde met 27%. Per tien vierkante meter spoelde er de afgelopen tien jaar gemiddeld 282 stukken afval aan.

Niet (alleen) dankzij strandgangers
De stranden die meegenomen werden in het onderzoek zijn niet-toeristische stranden. Alleen het aangespoelde afval dat rechtstreeks uit de zee komt telt mee. Op die manier is het gedrag van toeristen niet van invloed op de resultaten.

Deze bevindingen willen dus niet zeggen dat strandgangers properder zijn geworden dan vroeger. De Noordzee is in zijn geheel schoner. Het afval dat in de zee terecht komt en aanspoelt komt van overal, niet enkel van toeristen.

Visserij grootste vervuiler
Vissers zorgen voor de meeste rotzooi in de Noordzee. Het gevonden afval op de stranden van de Noordzee bestond vooral uit vissersnetten en -draden.

Deze netten zijn ook een groot gevaar voor de dierenpopulatie in de Noordzee. Talloze dieren raken verstrengeld in visnetten, waardoor ze niet op een normale wijze kunnen jagen, vluchten of functioneren in het algemeen. Vandaag gelden er strengere wetten dan tien jaar geleden op het afvalverbruik van vissersboten. Verder vond men op het strand vooral plasticafval in de vorm van dopjes en verpakkingen.

Wat met de Belgische stranden?
Dit onderzoek werd enkel in Nederland gevoerd. We kunnen er wel deels van uit gaan dat cijfers in België gelijkend zullen zijn. Toch zijn er bepaalde zaken waarvoor België best nog eens naar de noorderburen kijkt.

Zo vermoedt men dat de invoering van statiegeld op verpakkingen een grote invloed had op de daling van de hoeveelheid afval in de Noordzee. In België is er vandaag (bijna zomer 2021) nog geen sprake van statiegeld op plastic verpakkingen.

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.