TDF
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. De afvalstrijd van de Tour de France

De afvalstrijd van de Tour de France

De Tour de France is de grootste wielerwedstrijd ter wereld. Het is een massaevenement dat mensen wereldwijd op de voet volgen. Zoals bij elk massaevenement komt ook in de Tour de France een hoop afval kijken. In dit artikel duiken we in de afvalstrijd van de Tour de France.

Waar komt het afval in de Tour de France vandaan?

In de Tour de France zijn er verschillende afvalbronnen waar men rekening mee moet houden. Zo zijn er de fans die afval produceren, maar ook de renners zelf laten afval achter. Voor het peloton rijdt een stoet aan promotiewagens die voor afval zorgen en achter het peloton zien we het afval van volg- en teamwagens.

Hieronder lees je waar afval in de Tour de France zoal vandaan komt. Later in het artikel lees je hoe de organisatie dit aanpakt.

Afval van de fans
Wielerfans kamperen tijdens de Tour de France soms dagen langs de kant van de weg om renners te zien passeren. Daar komt uiteraard het gebruikelijke afval bij kijken. Omdat de fans vaak in beperkte campers of tenten verblijven zijn er weinig mogelijkheden om afval te verzamelen, laat staan sorteren.

Dit is dus een eerste grote uitdaging in de afvalstrijd van de Tour de France. Fans bewust maken van hun afvalproductie, de belangen van een goed afvalbeheer in de kijker zetten en het effectief verzamelen en sorteren van afval faciliteren.

Afval van de wielrenners
Ook de wielrenners zelf produceren heel wat afval op de fiets. Drinkbussen worden op de grond gegooid, net als verpakkingen van energygels en andere voeding.

Uiteraard kun je van deze topsporters niet verwachten dat ze het afval de hele rit meenemen. Ook de renners laten stoppen om hun afval netjes in de vuilnisbak te gooien is geen optie.

Ook dit is dus een aandachtspunt voor de organisatie van de Tour de France.

Afval van de promotiestoet
Rodaniaaaa… Wielerliefhebbers zullen dat woord met geluid gelezen hebben. Rodania was jarenlang beroemd in de Vlaamse wielerwereld, omdat het met oorwurm van een slogan voor zowat iedere koers reed in de promotiestoet.

Wel, promotiewagens zoals die van Rodania zijn er ook veelvuldig in de Tour de France. Een klein beetje zoals een carnavalstoet delen de wagens souvenirs uit aan de fans langs de weg. Poncho’s, T-shirts, klappers, vlaggen enzovoort.

Je kunt je wel voorstellen dat ook daarbij wel wat afval komt kijken.

Afval van het toerisme
Steden die op of langs het parcours van de Tour de France liggen zien een sterke stijging in het aantal toeristen dat ze over de vloer krijgen. Meer mensen in de stad betekent dus ook meer afval.

Deze steden moeten er dus voor zorgen dat ze de capaciteit hebben om de surplus aan afval op te vangen en te verwerken.

Hoe pakt de Tour de France de afvalstrijd aan?

Er zijn heel wat uitdagingen voor de Tour de France in de afvalstrijd. Er zijn verschillende afvalbronnen, zoals de wielrenners zelf, de fans, de promotiestoet en de toeristen.

De laatste jaren deed de organisatie van de Tour de France steeds meer om afval tegen te gaan.

Afvalzones op het parcours
Dit is niet zozeer een initiatief van de Tour de France zelf, maar wel van de wielerbond. Het is tegenwoordig verboden voor renners om afval eender waar in het parcours weg te gooien.

Verspreid over het parcours liggen verschillende afvalzones waar afval gedropt mag worden. De taak van de organisatie van de Tour de France is om deze afvalzones strategisch te plaatsen. In de afvalzones moet het gemakkelijk zijn om het afval op te rapen, te verzamelen en te transporteren.

Biologisch afbreekbare materialen
In het wielerpeloton maakt men steeds vaker gebruik van biologisch afbreekbare verpakkingen. Aan 50 kilometer per uur op de fiets kan er al eens een verpakking uit de vingers glippen, natuurlijk.

Met biologisch afbreekbare verpakkingen is de impact op het milieu miniem.

Bewustwording bij renners en fans
De Tour de France steekt heel wat middelen in campagnes om de Tour de France groener te maken. Deze campagnes moeten ervoor zorgen dat de renners zelf afvalbewuster gaan koersen en de fans afvalbewuster gaan supporteren.

Ondersteunen van steden
Verder ondersteunt de Tour de France steden en gemeenten die op of langs het parcours liggen om de supportersmassa op te vangen. Daar hoort dus ook de extra hoeveelheden afval bij.

Zo helpt de Tour de France bij het vinden van lokale vrijwilligers die de stad mee schoon houden. Ook de bewustwordingscampagnes dragen hier hun steentje bij.

Conclusie

De Tour de France brengt een heuse afvalstrijd met zich mee. Bij de wielerwedstrijd komen massa’s afval uit verschillende bronnen. Een efficiënt, duurzaam afvalbeheer is hierdoor een serieuze opgave.

Toch zet de organisatie van de Tour de France elk jaar opnieuw stappen in de goede richting.

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.