Website Banner Vervolg2 (1)
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Daarom sturen we ons afval (nog) niet naar de ruimte

Daarom sturen we ons afval (nog) niet naar de ruimte

Op veel plaatsen in de wereld vinden we bergen opgestapeld afval. Afval dat niet gesorteerd wordt, of niet gesorteerd kan worden. Het kan tientallen tot honderden jaren duren voordat dit afval natuurlijk afgebroken is. In de tussentijd raken opslagplaatsen vol en komt er meer en meer afval in de natuur terecht. Toch hebben we een oneindige opslagplaats voor het grijpen: de ruimte. Waarom schieten we ons afval niet gewoon naar de ruimte?

Dingen naar de ruimte schieten is ongelooflijk duur

De voornaamste reden waarom we ons afval nog niet naar de ruimte sturen, is dat het enorm duur is. Niemand wil zo veel geld uitgeven aan het bouwen, testen en lanceren van raketten, gewoon om afval naar de ruimte te schieten. Zeker omdat er hier op aarde (voorlopig) nog veel goedkopere oplossingen zijn voor ons afval.

Ruimteraketten op zich kosten al miljarden euro’s. Ze testen, lanceren en opvolgen kost nog eens een smak geld. Daarbij komt ook nog eens het gewicht van de raket en de lading kijken. Hoe zwaarder de raket, hoe moeilijker het is om ze los te krijgen van de zwaartekracht op aarde, en hoe duurder de raket wordt om te lanceren. Wetenschappers hebben berekend dat elke kilogram lading aan boord van een ruimteraket meer dan € 20 000 kost. Zelfs als we ons afval aan bestaande raketten hangen die voor andere doeleinden naar de ruimte gaan, zou de kost te groot zijn.

We produceren te veel afval om naar de ruimte te sturen

Met het idee dat een kilogram afval € 20 000 zou kosten, is het haast ondenkbaar dat we al ons afval naar de ruimte zullen sturen. Zeker als je weet dat we in België jaarlijks meer dan 60 miljoen kilogram afval produceren. Dat is 164 383 kilogram per dag. Het zou ons dus € 3 287 660 per dag kosten om al ons afval naar de ruimte te sturen.

Zelfs als we technologisch er zo ver op vooruit gaan dat een kilogram bagage op een ruimteraket 20 keer minder kost, zal het allicht nog te duur zijn om ons afval de ruimte in te sturen.

Wat als we enkel nucleair afval naar de ruimte schieten?

Een vraag die vaak opkomt in deze kwestie, is of we enkel ons kernafval naar de ruimte kunnen schieten. Nucleair afval moet vandaag permanent opgeslagen worden. De technologie staat niet ver genoeg om iets bruikbaars met nucleair afval te kunnen doen. Dit afval zou dus bovenaan het lijstje moeten staan om naar de ruimte te sturen, toch?

Ons kernafval wegschieten naar de ruimte kan in theorie een betere oplossing zijn dan het permanent opslaan op aarde. In de praktijk zijn er echter enkele factoren die het vrijwel onmogelijk maken. Zo zal het nog steeds veel te duur zijn om enkel ons nucleair afval naar de ruimte te sturen. Daarnaast moeten we er rekening mee houden dat er vandaag de dag nog steeds raketlanceringen misgaan. Niemand wil een raket vol kernafval zien ontploffen.

Kortom: praktisch en ethisch gezien is het haast onmogelijk om ons afval de ruimte in te schieten. We spenderen dit geld beter aan onderzoek om afvalverwerking efficiënter te maken om zo tot een zo duurzaam mogelijke wereld te komen.

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.