Bio Afbreekbare Plastics
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Bio-afbreekbaar plastic: minder duurzaam dan men denkt!

Bio-afbreekbaar plastic: minder duurzaam dan men denkt!


De laatste tijd zien we in de winkel steeds vaker producten die bestaan uit of verpakt zitten in bio-afbreekbaar plastic. Het plastic zou dus composteerbaar moeten zijn en dus na gebruik opnieuw opgenomen kunnen worden door de natuur. Maar dat blijkt toch een tikje overdreven te zijn.

Bio-afbreekbaar plastic is vaak slechts deels composteerbaar, waardoor er toch plasticrestanten achterblijven. In dit artikel gaan we wat dieper in op de al dan niet bio-afbreekbare plastics.

Bio-afbreekbaar plastic blijkt toch niet composteerbaar

We gaan meteen met de deur in huis vallen. Bio-afbreekbaar plastic, ook wel composteerbaar afval genoemd, hoort zelden of nooit thuis in de GFT-container. Beter gooi je het bij het restafval.

De reden hiervoor is dat zulke soorten plastic slechts deels composteerbaar zijn. Wanneer je het plastic op de composthoop gooit, zul je later stukken plastic in je compost vinden.

Een marketingtrucje van de plasticfabrikant

Nu moeten we ons niet gelijk schuldig gaan voelen omdat we al eens bio-afbreekbaar plastic bij het GFT hebben gegooid. Want dat is immers wat de plasticfabrikanten ons doen geloven.

Deze soorten plastic zijn vaak inderdaad deels afbreekbaar. In de perfecte omstandigheden (met voldoende zon, vocht en/of bacteriën) zou composteerbaar plastic zichzelf kunnen omzetten in CO2 en water. Maar dat is enerzijds geen compost, en anderzijds wordt er zelden of nooit aan deze perfecte omstandigheden voldaan.

Het gevolg? Het plastic wordt slechts deels of helemaal niet gecomposteerd en blijft achter bij het composteerbaar afval. Maar omdat het wel mogelijk is om te composteren, mogen plasticfabrikanten de term ‘composteerbaar’ of ‘bio-afbreekbaar’ op hun product zetten.

Wat zijn de gevolgen?

Afvalverwerkingsbedrijven, en wij bij Lammertyn.net ook, zien dat er in het GFT-afval steeds vaker en steeds meer stukken plastic zitten.

Dit is een groot probleem, aangezien dit plastic afval op een totaal andere manier verwerkt moet worden dan het GFT-afval. Plasticresten worden in de recyclecentra daarom uit het GFT-afval gefilterd, om het daarna te verbranden met energiewinning.

Waarom wordt dit soort plastic dan niet gewoon met het PMD gerecycleerd? Denk je dan waarschijnlijk. En dat is een goede vraag, maar helaas is dat niet wenselijk. Het bio-afbreekbaar plastic is vaak van erg slechte kwaliteit, waardoor het ook de kwaliteit het gerecycleerde eindproduct van de PMD-verwerking zou verlagen.

In welke container moet bio-afbreekbaar afval?

Bio-afbreekbaar plastic gooi je bij het restafval. Het kan door de lage kwaliteit niet mee gerecycleerd worden met PMD en het is niet afbreekbaar genoeg om te composteren met GFT-afval.

De boodschap: koop geen bio-afbreekbare plastics. Er zijn enkele positieve uitzonderingen (zoals sommige hondenzakjes of compostzakjes van heel dun plastic), maar het overgrote deel bio-afbreekbaar plastic is de uitkomst van plasticbedrijven die beweren dat ze op de groene weg zijn.

Sta je morgen in de winkel, denk dan aan deze twee regels:
1. Kun je plastic vermijden, koop dan producten zonder plastic
2. Moet je kiezen tussen bio-afbreekbaar en gewoon plastic, kies dan gewoon plastic

Akkoord, kiezen voor gewoon plastic klinkt als slecht advies, maar dit soort plastic kan tenminste gerecycleerd worden tot nieuw plastic.

 

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.