Banner Rapport Eurostat
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. België scoort goed op nieuw afvalrapport

België scoort goed op nieuw afvalrapport

Uit nieuw onderzoek blijkt dat Belgen het goed doen op het vlak van afvalproductie. Althans ten opzichte van het Europese gemiddelde. De Belg produceert anno 2021 veel minder afval dan 15 jaar geleden. De inspanningen en evoluties van het laatste decennium werpen dus hun vruchten af.

 

Boven het klasgemiddelde op nieuw rapport

Begin dit jaar publiceerde het Europees statistiekbureau Eurostat een rapport met onder andere de afvalproductie per lidstaat. In dit rapport wordt het jaarlijks aantal kilogram afval per inwoner met mekaar vergeleken. Wat blijkt? België doet het uitstekend.

Met zo’n 415 kilogram afval per inwoner staat ons land op de zesde plaats, ver boven het Europees gemiddelde van 502 kilogram. Alleen Roemenië, Polen, Estland, Hongarije en Bulgarije produceren minder afval per inwoner. Met die zesde plaats doen we het veel beter dan 15 jaar geleden. Toen stond België op plaats 14 in dezelfde rangschikking.

 

Sterke daling in Belgische afvalproductie

Zo’n 15 jaar geleden produceerden we nog zo’n 482 kilogram per inwoner. Vandaag is dat maar liefst 67 kilogram minder. Dat is goed voor onze ecologische voetafdruk, want hoewel we het meeste afval vandaag wel efficiënt kunnen recycleren, blijft afvalvermindering toch cruciaal.

Niet alleen in totaal gewicht, maar ook in de daling ervan blinkt België uit in Europa. Op de tijd dat de Belg 67 kilogram minder afval produceert, produceert Europa slechts 4 kilogram minder. Sommige landen moeten dus een extra steentje bijdragen. De grootste afvalproducenten zijn vandaag Denemarken (844 kg), Luxemburg (791 kg) en Malta (694 kg).

 

Beter dan onze buurlanden

Opvallend is hoe goed we het doen ten opzichte van onze buurlanden. Luxemburg is zoals eerder vermeld de op een na grootste afvalproducent van Europa, maar ook Duitsland, Frankrijk en Nederland kunnen beter doen.

Duitsland staat in de lijst op plaats 23 met 609 kilogram per inwoner. Dat is zelfs een stijging ten opzichte van 2005, waar de gemiddelde Duitser maar 565 kilogram per jaar produceerde. Met deze cijfers scoort Duitsland veel slechter dan het Europese gemiddelde.

Frankrijk zit met 548 kilogram per inwoner op een 19e plaats en doet het, net als Duitsland, slechter dan in 2005, al is het verschil met toen wel minder groot.

Nederland zit bijna op het Europese gemiddelde met 508 kilogram per inwoner. Toch doet Nederland het zeker niet slecht, want dit gewicht is een enorme daling ten opzichte van de meting in 2005. Toen produceerde elke Nederlander nog 599 kilogram afval op een jaar. Een daling van maar liefst 91 kilogram dus.

 

Alle beetjes helpen

Het laatste decennium kwam afvalmanagement hoger en hoger op onze agenda te staan. Afvalbeheer werd serieuzer genomen en het beperken van afval werd een belangrijke taak van zowel bedrijven als particulieren. Deze aanpassingen in onze mindset zorgen mee voor deze mooie score.

Toch is de weg nog lang. Als we ons blijven inzetten voor een sterk afvalbeheer en als recyclagetechnieken verder geoptimaliseerd worden, kunnen we zelfs leven in een wereld zonder afval zoals we het nu kennen. Hierin helpen alle beetjes, van het juist sorteren tot het efficiënt ophalen en verwerken.

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.