Banner Afval Kan Een Goudmijn Zijn
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. Afval kan een goudmijn zijn

Afval kan een goudmijn zijn

De laatste jaren komt het milieu meer en meer in het nieuws. De aarde wordt vervuild, de gemiddelde temperatuur stijgt en het milieu wordt verontreinigd. Zorg dragen voor de omgeving en de natuur is daarom van groot belang. Hoe kan je nu zelf stappen ondernemen om te helpen? Wel, je kan opteren voor gerecycleerde producten. Er zijn tal van voorwerpen die je dagelijks gebruikt die tegenwoordig volledig of deels uit gerecycleerde grondstoffen gemaakt zijn. Zo draag je jouw steentje bij om het milieu te beschermen. In dit artikel leggen we je haarfijn uit wat het belang is van recyclage en welke voorwerpen zoal gemaakt worden uit gerecycleerd afval.

Binnenshuis
Laten we beginnen bij het begin, namelijk je woning. Hier kan je de eerste stappen zetten naar een duurzamer leven. Vandaag de dag zijn er al veel mogelijkheden als je kiest voor (deels) gerecycleerde producten in je woning. Wil je je living inrichten? Dan kan je vandaag de dag kiezen voor een zetel van kunstleer die bestaat uit 30% gerecycleerd plastic. Een eettafel? Je vind al snel modellen die volledig gemaakt zijn uit oud hout. De bijhorende stoelen kunnen perfect geproduceerd zijn met behulp van petflesjes.



Bovendien kan je ook je badkamer duurzamer maken. Zo zijn er tandenborstels, handdoeken en ook vrij veel verpakkingen van verzorgingsproducten die bestaan uit gerecycleerd afval. Als je achteraf die producten en verpakkingen opnieuw bij het juiste afval gooit, kunnen ze vaak zelfs nog eens gerecycleerd worden tot een nieuw product! Zo zie je maar dat er voor veel huiselijke producten en voorwerpen tegenwoordig ook een duurzaam alternatief bestaat.

Op het werk
Hoe je op het werk duurzamer kunt leven, hangt gedeeltelijk af van de sector waarin je werkt. In kantoorruimtes komt dat sterk overeen met de inspanningen die je doet in je woning. Kies voor gerecycleerde producten en, misschien nog belangrijker, sorteer je afval juist om recyclage mogelijk te maken.



Elke sector en elk bedrijf kan op verschillende manieren duurzamer gaan werken. Toch is afval zelf over alle sectoren heen het begin. Van afvalvermindering in productie tot en met het sorteren, ophalen en verwerken van het bedrijfsafval.

Buitenshuis
Je leven duurzamer maken in je eigen woning en op het werk, dat is al een eerste goede stap. Maar ook daarbuiten zijn er voorwerpen die deels of volledig uit juist gesorteerd afval bestaan. Zo kan men van houtafval en zelfs PMD nieuwe picknicktafels maken, bijvoorbeeld voor parken of andere publieke ruimtes. Met het oude papier dat je achterlaat kan men ook veel doen. Denk daarbij kranten, magazines, flyers en affiches. Als je langs de straat op zo’n typische bank uit kunststof zit, zit je voor bijna 100% op gerecycleerd afval. Wie weet heb jij zelf nog uit een deeltje van die bank gegeten of gedronken!



Gerecycleerde voorwerpen zijn niet minderwaardig
Bovendien moeten producten die bestaan uit gerecycleerd materiaal niet onder doen voor “nieuwe” producten. Vaak merken we zelfs niet dat een voorwerp (deels) uit gerecycleerd afval bestaat. Nu de zomer voor de deur staat, gaan veel mensen bijvoorbeeld hun fiets tevoorschijn halen. Maar wist je dat veel fietsen tegenwoordig bestaan uit koffiecapsules, blikjes en plastic flessen? Als je nu een blaadje papier neemt om deze interessante weetjes op te schrijven, is de kans trouwens reëel dat dat blaadje papier al een of meerdere keren gerecycleerd is.

Waarom correct sorteren belangrijk is
Alle voorwerpen en producten die hierboven zijn aangehaald kunnen natuurlijk niet gemaakt worden zonder correcte recyclage. Voor correcte recyclage is het cruciaal dat afvalfracties juist gescheiden worden. Afval sorteren is het begin van een duurzame wereld. PMD wordt bijvoorbeeld op een andere manier gerecycleerd dan papier. Wanneer er toch PMD-afval bij het papier zit, is dit dus doodzonde. Het had immers gerecycleerd kunnen worden tot een nieuwe fiets. In dit geval zal het PMD waarschijnlijk verbrand worden. Hoe beter men sorteert, hoe zuiverder de nieuwe gerecycleerde voorwerpen. En hoe zuiverder de voorwerpen, hoe vaker het gerecycleerd kan worden tot alweer een nieuw voorwerp. Papier kan bijvoorbeeld makkelijk meerdere keren gerecycleerd worden, maar als er een stukje plastic of glas bij het papierafval zit, wordt dat al veel moeilijker.

Hoe ondersteunt Lammertyn.net dit alles?
Recyclage begint bij afval sorteren in de juiste fractie. Lammertyn.net ondersteunt bedrijven en huishoudens in dit sorteergedeelte. We faciliteren het sorteren van afval door middel van praktische rolcontainers voor zowat elke afvalfractie. Daarnaast bereiden we het afval voor op recyclage. We halen het afval per fractie op en verzamelen het op onze site. Daarna kan het afval per afvalfractie naar het recyclagecentrum getransporteerd worden om een nieuw leven te krijgen. Op die manier wordt afval van goudwaarde.

Wil je meer weten over Lammertyn.net? Neem gerust contact op of neem een kijkje op onze website.

 

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.