Banner Ecologischevoetafdruk
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. 7 manieren om de ecologische voetafdruk van je bedrijf te verkleinen

7 manieren om de ecologische voetafdruk van je bedrijf te verkleinen

Duurzaamheid is een begrip dat steeds in de actualiteit terugkomt. Onze ecologische voetafdruk moet verkleinen, dat is zeker. Maar hoe pak je dat als bedrijf best aan? Wij geven je enkele ideeën.

Duidelijke sorteerinstructies
Zorg dat er op de werkvloer duidelijke instructies zijn over het sorteren van afval. Geef duidelijke aanwijzingen aan je werknemers, zodat iedereen weet wat te doen met de verschillende soorten afval. Zo zijn er geen excuses meer om niet te sorteren! Zet je afvalcontainers ook op een makkelijk bereikbare plaats, zodat iedereen er makkelijk zijn of haar afval in kan gooien.

Verpakkingsafval
Geef je verpakkingsafval terug aan de leverancier. In veel gevallen kan je met je leverancier afspreken om bepaalde soorten verpakkingsmateriaal terug te nemen, zoals piepschuim en paletten. Je leverancier kan ze dan een nieuw leven geven, of op de juiste manier sorteren.

Hergebruiken
Als je toch nog met materiaal blijft zitten, hergebruik het dan. Het is heel makkelijk om je pakketten en dozen van leveringen een andere functie te geven. Je kan er bijvoorbeeld papier in verzamelen of documenten in bewaren.

Digitale documenten
Je kan tegenwoordig makkelijk bestanden digitaal bewaren, maar ook facturen, contracten en offertes kan je in pdf omzetten. Met online software is het zelfs mogelijk je handtekening digitaal op die documenten te plaatsen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om belangrijke documenten te bewaren en te delen, wat er ook voor zorgt dat je minder papierafval hebt. Je raakt je bestanden minder snel kwijt én je bespaart een hoop afval. Win-win!

Ecologisch papier
Indien je toch nog documenten moet printen, kan je best kiezen voor gerecycleerd papier of papier met een ecolabel. Het label garandeert dat de productie van het papier op milieuvriendelijke wijze gebeurt. Voor het eindproduct maakt het misschien niet veel verschil, maar voor onze planeet wel!

Ledverlichting
Schakel over naar led. Deze verlichting gaat veel langer mee en is een stuk zuiniger. Bovendien is het beter voor het milieu dan een gloeilamp of halogeenlamp. Een ledlamp verbruikt 85% minder stroom! Het is dus niet enkel een goede zet voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.

Lichten uit
Ook al gebruik je enkel en alleen ledverlichting, je verlichting moet niet altijd aan zijn. Zorg dat de lichten uit zijn wanneer er niemand is, zet alle computers en onnodige toestellen uit en trek apparaten zoals opladers uit het stopcontact. Hoe minder je verbruikt, hoe zuiniger voor het milieu. Dat je energierekening lager zal liggen, is een extra drijfveer.

Met deze tips kan je alvast aan de slag om je bedrijf ecologischer te maken. Ben je milieubewust, maar heb je tijd en handen tekort? Draag je afvalbeheer dan aan ons over, zo heb je toch al één zorg minder!

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.