Afvalbeheer Op De Werkvloer
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. 6 tips voor een beter afvalbeheer op de werkvloer

6 tips voor een beter afvalbeheer op de werkvloer


Een sterk afvalbeheer op de werkvloer verbetert niet alleen de netheid en duurzaamheid van een bedrijf. Het zorgt ook voor een betere werksfeer. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de verschillende aspecten van afvalbeheer en bieden we praktische tips om het beheer van afval op de werkvloer te verbeteren.

1. Creëer afvalbewustzijn

Afvalbewustzijn begint bij het begrijpen van de impact die afval heeft op het milieu. Met welk afval heeft jouw bedrijf te maken? Kan dit afval vermeden worden? En wat doen we vandaag om afval te managen?

Om afvalbewustzijn te creëren kun je bewustwordingssessies organiseren waarin je de milieu- en economische gevolgen van afval bespreekt. Het is belangrijk om medewerkers te betrekken bij discussies omtrent afvalbeheer.

Afvalbewustzijn op de werkvloer begint bij individueel afvalbewustzijn. Er zullen ongetwijfeld al enkele collega’s zijn die belang hechten aan duurzaamheid. Deze kunnen de drijvende kracht zijn om andere collega’s warm te maken voor afvalbewustzijn op de werkvloer.

Praktische tip: Houd regelmatig bijeenkomsten waarin medewerkers hun inzichten en ideeën over afvalbewustzijn kunnen delen.

2. Van bewustzijn naar actie

Eens werknemers zich bewust zijn van het belang van een goed afvalbeheer, kan er naar gehandeld worden. Dit kan op duizenden verschillende manieren. De beste manier is afhankelijk van onder meer je team en je sector.

Sommige acties zijn echter inzetbaar voor alle sectoren. Plaats recyclingstations op strategische, centrale punten op kantoor, zorg voor duidelijke sorteerinstructies of geef je teamleden herbruikbare

drinkflessen met het logo van je bedrijf. Maak afval sorteren zo gemakkelijk mogelijk en, als het kan, zo leuk mogelijk.

Praktische tip: Label recyclebakken duidelijk en organiseer trainingssessies over afvalscheiding.

3. Het creëren van een afvalbewuste bedrijfscultuur

Wanneer afvalbewuste acties normaal worden op de werkvloer, creëer je langzaam maar zeker een afvalbewuste bedrijfscultuur. Zowat iedereen trekt aan de duurzame kar en afvalbewust werken is de norm.

Het is echter belangrijk om dit afvalbewustzijn te blijven stimuleren. Sta open voor duurzaamheidsinitiatieven en moedig leidinggevenden aan om het goede voorbeeld te geven. Een goed idee om duurzaam werken aan te moedigen, is het belonen van teams die actief bijdragen aan afvalvermindering.

Praktische tip: Start een 'Groene Held van de Maand' erkenning om de inspanningen van medewerkers te belonen.

4. Maak afval meetbaar

Een inspanning aanhouden is veel gemakkelijker als je ook werkelijk het resultaat ervan ziet. Maak daarom je afval meetbaar. Hou bij hoeveel afval er buiten gaat en bekijk hoe deze hoeveelheid daalt naarmate er meer afvalbewustzijn op de werkvloer is.

Praktische tip: Stel maandelijkse doelen voor afvalreductie en deel de voortgang met medewerkers.

5. Afvalbewustzijn als troef voor je bedrijf

Gebruik de duurzaamheid van je bedrijf in je bedrijfscommunicatie. Er zijn genoeg mensen die de duurzaamheid van een bedrijf laten doorwegen in hun beslissingsproces. Deel bijvoorbeeld informatie over je afvalacties op je website en in je nieuwsbrieven.

Door aan je klanten te laten zien dat je als bedrijf serieus bezig bent met duurzaamheid, wordt je bedrijf aantrekkelijker. En niet alleen voor klanten, trouwens. Ook potentiële werknemers zien dit als troef!

Praktische tip: Organiseer leuke afvalacties of maak foto’s van je initiatieven op de werkvloer. Deze kun je perfect delen in je bedrijfscommunicatie.

6. De Toekomst van afvalbeheer in bedrijven

De wereld verandert constant, afvalbeheer dus ook. Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en technologieën op het gebied van duurzaamheid en afvalbeheer. Blijf input van medewerkers aanmoedigen en maak van afvalbeheer een troef voor je bedrijf.

Heb je nood aan een externe afvalpartner die jouw afvalbeheer ondersteunt? Lammertyn.net bekijkt jouw afvalstromen en adviseert je op gebied van afvalscheiding en -transport. Neem gerust contact met ons op om de afvalissues in jouw bedrijf te bespreken.

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.