Festivalafval
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. 5 tips voor minder festivalafval

5 tips voor minder festivalafval

Het festivalseizoen is weer geopend. Elk weekend is er wel ergens een weide met een of meerdere podia, waar artiesten hun kunnen tonen aan de festivalgangers. Bij festivals komt, naast mooie momenten, doorgaans ook veel festivalafval kijken. In dit artikel geven we je 5 tips om jouw festivalafval te beperken.


Draag zorg voor je materiaal

We kennen allemaal wel de beelden van een festivalcamping na het festival. Vrijwilligers vegen het afval bijeen tot grote afvalbergen. Gespecialiseerde firma’s hebben uren nodig om al het afval te verzamelen en te transporteren. Dat moet beter kunnen. Het grootste deel van deze afvalberg is immers vermijdbaar. De berg festivalafval op een camping bestaat bijvoorbeeld voor een groot deel uit tenten die stuk zijn of die het baasje niet mee naar huis wilde nemen. Nochtans kun je zo’n tent perfect meerdere keren gebruiken, als je er zorg voor draagt.

Door zorg te dragen voor je materiaal kun je er nog een keer plezier aan beleven. Of het nu gaat om een tent, een luchtmatrasje of een campingstoel. Als je er zorg voor draagt blijft de afvalberg klein en hoef je volgend jaar niet in nieuw materiaal te investeren. Het is dus ook nog eens goed voor je portemonnee.


Denk ecologisch bij je festivalinkopen
Apart verpakte voeding is op een festival natuurlijk handig, maar ecologisch is het niet. Waar mogelijk kies je bij je festivalinkopen dus best voor zo weinig mogelijk verpakking. Je kunt bijvoorbeeld voor een grote fles water/frisdrank kiezen in plaats van vele kleine flesjes. Wil je een handig formaat om mee te nemen naar de wei? Gebruik dan een duurzaam herbruikbaar flesje.

Akkoord, vaak is het moeilijk om verpakkingloos te winkelen, zeker om naar een festival te vertrekken. Maar als elke festivalganger een beetje ecologisch denkt bij de festivalinkopen, komen we al een heel eind.


Neem een regenjas mee
Regen op een festival? Haal die plastic poncho’s maar boven! Handig, snel en gemakkelijk mee te nemen, maar ze vergroten de afvalberg aanzienlijk. En zeg nu zelf, zo’n goedkope plastic poncho houdt je ook niet écht droog, toch?

Neem daarom een regenjas, K-Way of herbruikbare poncho mee. Deze zijn meerdere keren te gebruiken, drogen snel en zijn houden je beter droog.


Check de initiatieven van het festival
Veel festivals doen fantastische initiatieven om de afvalberg te verkleinen. Het is hierbij natuurlijk wel belangrijk dat de festivalgangers weet hebben van deze initiatieven. Op sommige festivals kun je een herbruikbare beker meenemen of krijg je een beloning voor het verzamelen en sorteren van afval.
Check daarom zeker de website van het festival waar je naartoe gaat voor alle info.


Geen peuken op de grond
Op festivals wordt er al eens vaker een sigaretje gerookt. Ook dit is een probleem voor de afvalberg. Sigaretten zijn niet alleen slecht voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. Zeker als de peuken op de grond belanden, tussen steentjes of op het gras, is het lastig om ze te verzamelen.

Een sigarettenpeuk heeft 10-15 jaar nodig om te vergaan, maar zelfs dan blijven er plasticresten achter die nooit vergaan in de natuur. Gooi daarom je sigarettenpeuken in de daarvoor bedoelde bak! Of rook niet, da’s nog veel beter ;-)

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.