Afvalbewust Winkelen
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. 5 tips om afvalbewust te winkelen

5 tips om afvalbewust te winkelen

In de strijd tegen afval is het belangrijk om afvalbewust te winkelen. Als ons koopgedrag minder afval creëert, hebben we thuis of op het werk ook minder afval in de vuilbak. Afvalbewust winkelen is een manier waarop consumenten kunnen bijdragen aan het verminderen van de afvalberg en het bevorderen van duurzaamheid. In dit artikel delen we vijf tips om afvalbewust te winkelen.

1. Vermijd wegwerpverpakkingen:
Een van de meest effectieve manieren om afval te verminderen, is door wegwerpverpakkingen te vermijden. Kies in plaats daarvan voor producten met duurzame en herbruikbare verpakkingen, zoals glas, papier of metalen containers. Door deze producten te kopen, verminder je niet alleen je eigen afval, maar stimuleer je ook fabrikanten om meer duurzame verpakkingsoplossingen aan te bieden.

In bepaalde winkels, zoals bij de slager, kun je zelfs je eigen verpakking meenemen. Neem een afwasbaar potje van thuis mee om de producten in te doen, zo hoeft er geen extra (wegwerp)afval te worden gecreëerd.

2. Vermijd apart verpakte producten:
Let er goed op dat wat je koopt niet te veel afval produceert. Vermijd producten die veelvuldig apart verpakt zijn. Kies bijvoorbeeld niet voor koekjes die in een plastic verpakking nog eens allemaal plastic verpakt zijn.

Vind je een aparte verpakking handig om mee te nemen of mee te geven met je kind? Een herbruikbaar brooddoosje doet exact hetzelfde!

Probeer ook te kiezen voor grotere volumes wanneer je bijvoorbeeld dranken of wasproducten aankoopt. Een anderhalveliterfles creëert minder afval dan 3 halveliterflesjes. Wil je helemaal afvalbewust zijn? Kies dan voor een glazen fles in plaats van een plastic exemplaar.

3. Kies voor herbruikbare boodschappentassen:
Een van de meest voor de hand liggende tips om afvalbewust te winkelen, is het gebruik van herbruikbare boodschappentassen. Deze tassen zijn gemaakt van duurzame materialen zoals katoen, jute of gerecyclede kunststoffen. Door je eigen herbruikbare tas mee te nemen, vermijd je het gebruik van plastic zakken en draag je bij aan het verminderen van plastic afval in het milieu.

4. Koop lokale en seizoensgebonden producten:
Producten creëren niet alleen afval door hun verpakking. Ook de creatie, de opslag en het transport van de producten kan voor afval zorgen, of andere schade aan het milieu toebrengen. Daarom kies je best voor lokale en seizoensgebonden producten.

Het kopen van lokale en seizoensgebonden producten heeft vele voordelen. Ten eerste verminder je de CO2-uitstoot die wordt gegenereerd door het transport van voedsel over lange afstanden. Ten tweede ondersteun je lokale boeren en producenten, waardoor de economie in je eigen regio wordt gestimuleerd. Daarnaast hebben lokale en seizoensgebonden producten vaak minder verpakkingen, omdat ze rechtstreeks van de boerderij naar de winkel worden gebracht.

5. Overweeg tweedehands en refurbished producten:
Onze laatste tip om afvalbewust te winkelen is om tweedehands en refurbished producten te overwegen. Veel producten kunnen een tweede leven krijgen, zoals elektronica, meubels, kleding en boeken.

Door deze tweedehandsproducten of refurbished producten te kopen, verminder je de vraag naar nieuwe productie en draag je bij aan een circulaire economie. Hierdoor verminder je het afval dat uit de productie van nieuwe producten komt én het afval dat het nieuwe product later zou creëren.het verminderen van de hoeveelheid afval die op stortplaatsen belandt.

Nog een voordeel aan tweedehands en refurbished: deze producten zijn vaak goedkoper dan nieuwe producten. Oké, ze zijn al een keertje gebruikt. Maar daar merk je meestal helemaal niets van.

Conclusie
Er zijn manieren genoeg om met je winkelgedrag de afvalberg te verkleinen. Afvalbewust winkelen is een goede stap in de richting van de circulaire economie, en uiteindelijk ook een schonere planeet.

Waarom je afvalbewust moet winkelen, dat moeten we je (hopelijk) niet meer uitleggen. De afvalberg is nog steeds gigantisch, en we zijn lang niet in staat om al dit afval juist te verwerken. Zowel op het vlak van technologie als op het vlak van capaciteit hebben we nog een lange weg te gaan.

Maar velen vergeten dat recyclage pas de zou moeten als het echt niet anders kan. Nog veel belangrijker dan recyclage is het beperken van afval. Zonder afval is er zelfs geen recyclage nodig!

Afval bewust winkelen? Ik doe mee.

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.