
- Lammertyn.net
- Blog
- Nieuws
- 5 Fouten die je moet vermijden bij afval sorteren op kantoor
5 Fouten die je moet vermijden bij afval sorteren op kantoor
Afval sorteren op kantoor klinkt eenvoudig, maar in de praktijk gebeurt het nog veel te weinig. Zonder een duidelijke aanpak en betrokkenheid van het hele team wordt er helaas al snel meer fout dan goed gedaan. Toch is correct afval sorteren belangrijk voor een juiste recyclage, maar ook verplicht door de overheid. Hier zijn de vijf meest voorkomende fouten en hoe je ze kunt vermijden.
1. Geen duidelijke afvalbakken of labels
In tal van bedrijven is het niet duidelijk welk afval in welke afvalbak moet. Er mist duidelijkheid met labels of kleuren. Als werknemers niet weten welke bak voor welk soort afval is, komt er verwarring met fout sorteren tot gevolg.
Hoe kan het beter?
Gebruik bakken met kleurcodes die aansluiten bij de richtlijnen: blauw voor plastic, groen voor gft, en geel voor papier. Voeg pictogrammen en korte beschrijvingen toe om het nog duidelijker te maken. Plaats de bakken op logische plekken, zoals een papierbak bij de printer en een gft-bak in de keuken. Zo maak je het voor iedereen makkelijker om juist te sorteren.
2. Werknemers niet betrekken of trainen
Een afvalsorteersysteem kan nog zo goed zijn, maar zonder betrokkenheid van je werknemers wordt het geen succes. Je team moet mee achter een duurzame aanpak staan. Ze weten echter vaak niet waarom sorteren belangrijk is of wat er precies van hen verwacht wordt. Dit kan leiden tot onverschilligheid of onjuiste sortering.
Hoe kan het beter?
Zorg dat iedereen op de hoogte is van sorteerinstructies en het belang ervan. Geef bijvoorbeeld een korte uitleg tijdens een teamvergadering of stuur een overzichtelijke infographic rond. Het kan een goed idee zijn om sorteren leuk en competitief te maken met een kleine wedstrijd: welke dienst sorteert het best? Door je werknemers te betrekken, maak je afval sorteren vanzelfsprekend.
3. E-waste en gevaarlijk afval negeren
Elektronische apparaten of batterijen die in de gewone vuilbak terechtkomen? Dat gebeurt nog te vaak. Dit zorgt ervoor dat de waardevolle materialen in het afval niet hergebruikt kunnen worden, wa zonde is. Bovendien is het verwerken van e-waste vaak aan strenge regels gebonden.
Hoe kan het beter?
Voorzie een aparte, centrale bak voor elektronisch afval, zoals oude laptops, kapotte toetsenborden en batterijen. Informeer je werknemers waar deze bak staat en laat ze weten waarom het belangrijk is om deze afvalstroom apart te houden.
4. Focussen op afval sorteren, maar niet op afvalpreventie
Afval sorteren is belangrijk, maar het vermijden van afval is nog beter. Veel bedrijven richten zich uitsluitend op sorteren en vergeten dat minder afval produceren eigenlijk nog veel belangrijker is.
Hoe kan het beter?
Er zijn talloze manieren om het afval in jouw bedrijf te beperken. De beste manier is zeer sectorafhankelijk. Kleine aanpassingen kunnen vaak een groot verschil maken. Denk aan het gebruik van herbruikbare koffiemokken in plaats van wegwerpbekers, het verminderen van papierverbruik door digitaal te werken, en beperken van apart verpakte producten. Door de focus te verleggen naar preventie, voorkom je afval en bespaar je kosten.
5. Te weinig controle of opvolging
Zelfs met een goed systeem is opvolging noodzakelijk. Zonder regelmatige opvolging kunnen werknemers de richtlijnen uit het oog verliezen, of ontstaan er problemen zoals overvolle bakken en fout gesorteerd afval. Bovendien kun je dankzij een goede opvolging de afvalstroom in je bedrijf gericht optimaliseren.
Hoe kan het beter?
Plan periodieke controles in om te zien of het systeem goed werkt en wordt nageleefd. Analyseer hoeveel afval er wordt gesorteerd en zoek naar manieren om verbeteringen door te voeren. Vraag ook feedback aan je werknemers: waar lopen zij tegenaan, en hoe kan het eenvoudiger? Een continu proces van controle en aanpassing zorgt ervoor dat afval sorteren op kantoor duurzaam en effectief blijft. Het kan ook een goed idee zijn om een ‘Afvalmanager’ aan te wijzen.
Conclusie
Een bedrijfskantoor is vaak een plek met veel afval. Juist sorteren is belangrijk, maar vereist een duidelijke aanpak en inzet van het hele team. Denk aan elke afvalfractie, ook aan e-waste en klein gevaarlijk afval en zorg voor een goede opvolging voor optimalisaties. Door duidelijke afvalbakken te gebruiken en je werknemers te betrekken kun je een gezond duurzaam afvalbeheer op de werkvloer te creëren!