KEA Sorteren
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. 4 op de 10 Belgen gooit klein elektrisch afval in de vuilbak (en dat mag niet)

4 op de 10 Belgen gooit klein elektrisch afval in de vuilbak (en dat mag niet)


Bijna de helft van de Belgen gooit wel eens klein elektrisch afval in de vuilnisbak, terwijl dat er helemaal niet in thuishoort. Dat blijkt uit een onderzoek van Recupel. Dit vormt een probleem voor recyclage van zowel het klein elektrisch afval zelf, als voor het correcte afval in de vuilnisbak.

Wat is klein elektrisch afval?

Klein elektrisch afval (KEA) is meestal huishoudelijk afval, dat bestaat uit kleine elektrische apparaten. Dit afval mag niet bij het restafval worden gegooid, maar moet apart worden ingezameld.

Tot klein elektrisch afval behoren onder andere:

  • Elektrische apparaten met een afmeting van maximaal 25 centimeter, zoals gereedschap.
  • Batterijen en accu's
  • Lampen (ook kerstverlichting)
  • Kabels en stekkers
  • Inktpatronen

Het probleem ligt vooral bij de kleinere soorten klein elektrisch afval, zoals batterijen, kabeltjes, inktpatronen, oortjes en fietslampjes. Groter elektrisch afval, zoals laptops en koffiezetapparaten, gooien we meestal wel op de juiste manier weg.

Waarom is het belangrijk om KEA te sorteren?

Klein elektrisch afval bevat vaak waardevolle grondstoffen, zoals metalen, plastics en elektronica. Door KEA apart in te zamelen, kunnen deze grondstoffen worden gerecycleerd voor nieuw gebruik. Dit helpt om de afvalberg te verminderen en de grondstoffenvoorraad te behouden. Wanneer KEA met andere afvalstromen verwerkt wordt, zullen deze vaak kostbare grondstoffen verloren gaan.

Daarnaast kan KEA schadelijk zijn voor het milieu als het niet op de juiste manier wordt afgevoerd. Zo kunnen elektrische apparaten schadelijke stoffen bevatten, zoals kwik, lood en cadmium. Deze stoffen kunnen in het milieu terechtkomen en schade aanrichten.

Het is dus zowel voor onszelf, als voor de economie, als voor de natuur belangrijk dat we klein elektrisch afval op de juiste manier verwerken.

Hoe moet je KEA dan wel sorteren?

De beste manier om met klein gevaarlijk afval om te gaan, is door het bij je thuis of op kantoor apart te verzamelen. Wanneer je wat KEA verzameld hebt, kun je het makkelijk en gratis naar het containerpark of naar een Recupel Inzamelpunt brengen.

Na de juiste inzameling worden de waardevolle stoffen uit de elektrische apparaten gehaald, waarna alle materialen op de beste manier gerecycleerd worden.

Bij je thuis én op kantoor KEA sorteren

Niet alleen bij je thuis, maar ook op het werk vind je klein elektrisch afval. Computermuizen, oortjes, lampjes, er zijn talloze voorbeelden. Het is dus ook op het werk belangrijk om hier juist mee om te gaan.

Kies een centrale plaats op KEA te verzamelen en breng al het afval periodiek naar een inzamelpunt!

Bron: VRT NWS

 

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.