3 Tips Om Minder Bedrijfsafval Te Produceren
  1. Lammertyn.net
  2. Blog
  3. Nieuws
  4. 3 tips om minder bedrijfsafval te produceren

3 tips om minder bedrijfsafval te produceren

Bedrijven zijn doorgaans relatief grote afvalproducenten. Er ontstaat een hoop afval op de werkvloer en het afval wordt, als we eerlijk moeten zijn, ook niet altijd zo goed gesorteerd. Toch kun je met enkele praktische tip al snel de afvalberg in je onderneming verkleinen. Wij geven er vijf in dit artikel.

1. Meten is weten
Bij het verminderen van bedrijfsafval is het belangrijk om te weten waar het afval vandaan komt. Waar produceert je bedrijf het meeste afval? Over welke soorten afval gaat het? En hoe wordt het afval geproduceerd? Door inzicht te krijgen in de afvalproductie van je bedrijf kun je er gemakkelijker iets aan doen. Zitten er bijvoorbeeld veel drinkbekertjes bij het afval van de cafetaria/lunchruimte? Geef een hippe herbruikbare drinkbus of koffiebeker als eindejaarscadeautje aan je personeel en zie de afvalberg kleiner worden!

2. Duidelijke communicatie
Goed communiceren over afval is ook een belangrijk onderdeel van afvalmanagement op de werkvloer. Hoe kunnen werknemers voor minder afval zorgen? En waarom is dat zo belangrijk voor het bedrijf en voor henzelf? Je hoeft hier natuurlijk geen ellelange teksten over op te hangen. Die leest toch niemand. Kort en krachtig communiceren met pictogrammen, afbeeldingen of korte boodschappen is een veel betere manier. Om bij het voorbeeld van de drinkbekertjes te blijven, kun je hier een pictogram of beeld ophangen bij de koffiemachine of de drinkfontein. Het beeld toont aan hoeveel wegwerpbekertjes er verloren gaan ten opzichte ven één herbruikbare drinkfles. Simpel, maar effectief!

3. Geen afval is beter dan recycleerbaar afval
We krijgen tegenwoordig allerlei producten om de oren die duurzaam zijn, makkelijk recycleerbaar zijn of bestaan uit gerecycleerd materiaal. Hoewel dit natuurlijk een positieve evolutie is, mogen we niet vergeten dat een wereld zonder afval nog beter is dan een wereld met ‘recycleerbaar afval’. Zo is een herbruikbare drinkbus of koffiebeker veel beter dan een wegwerpversie. Maar als iedereen thuis 6 drinkbussen en 8 koffiebekers in de kast heeft staan schieten we natuurlijk weinig op, ook al zijn deze van gerecycleerd materiaal gemaakt. Denk steeds goed na wat de beste oplossing is voor afvalproductie. Een duurzaam alternatief is heel goed, maar we moeten opletten dat deze producten hun doel niet voorbijlopen!

Lammertyn.net gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.